KUINKA ALOITTAA JUOKSEMINEN?

DSC_2508
Juoksun aloittaminen on varmasti näin keväisin monella mielessä. Sulat asfaltit ja henkiin heräävä luonto suorastaan kutsuvat ulos juoksemaan. Ja rehellisesti; onko mitään parempaa kuin ihanassa auringonpaisteessa juokseminen? No, ainakaan kovin montaa parempaa asiaa ei tule äkkiseltään mieleen. Juoksun aloittaminen saattaa herättää paljonkin kysymyksiä, ja usein juoksuharrastuksen alkutaipaleelle mahtuu monenlaisia kompastuskiviä. Mitkä sitten ovat omat vinkkini juoksuharrastuksen aloittamiseen?

Lue myös: ENSIMMÄINEN MARATON

DSC_2535

Miksi juosta?

Olen itse rakastunut juoksemiseen todenteolla vasta viime vuosina. Aktiivisempaa juoksua on nyt takana kolmisen vuotta, enkä oikeastaan koskaan ajatellut alkavani juoksemaan säännöllisesti tai mitenkään tavoitteellisesti. En koskaan ole ajatellut olevani vahvimmillani kestävyysurheilun parissa, ja joskus jo viiden kilometrin lenkit tuntuivat pitkiltä. Nälkä kuitenkin tunnetusti kasvaa syödessä, ja rehellisesti nyt toisinaan huomaan jopa ajattelevani kuinka alle viiden kilometrin lenkit eivät tunnu lenkeiltä laisinkaan. Tai eivät ainakaan varsinaisesti houkuttele vetämään lenkkareita jalkaan. Ehkä hiukan hassu ajatus, tiedetään. Ja usein etenkin lapsiarjessa haluan kannustaa ennemmin ajattelemaan, että pienikin hetki liikuntaa on tyhjää parempi ja kyllähän useasta lyhyemmästä lenkistäkin koostuu viikkotasolla helposti jo hyvä määrä liikuntaa!

Juoksu on kaikessa yksinkertaisuudessaan mahtava laji! Se tarjoaa paljon monipuolisuutta, ja ennen kaikkea se on helppo tapa harrastaa liikuntaa etenkin lapsiarjessa. Lenkin voi aloittaa käytännössä kotiovelta, joten siirtymiin ei kulu aikaa ja treeni on nopeasti hoidettu pois alta. Juoksu on myös todella monipuolinen laji, ja lenkkeihin saa helposti vaihtelua muuttamalla tempoa tai matkaa, tai tekemällä vaikkapa intervalleja. Lisäksi juoksu on mainio tapa liikkua myös yhdessä lasten kanssa; isommat lapset voivat kulkea lenkillä mukana pyörällä, ja pienemmät rattaissa. Kätevää! Itse olen huomannut nauttivani eniten kevyistä juoksulenkeistä, jotka tuovat kivaa vaihtelua salitreeneihin. Tässä tapauksessa en tarkoita kevyellä välttämättä lyhyitä treenejä, vaan teholtaan kevyitä peruskestävyysharjoituksia. Peruskestävyysharjoituksissa syke pysyy matalalla, ja lenkit voivat olla kestoltaan oikeastaan mitä vain. Itse pidän ehkä eniten pitkistä peruskestävyysharjoituksista, joissa pääsen todella nauttimaan raittiista ulkoilmasta ja syventymään omiin ajatuksiini.

DSC_2502

Juoksun aloittaminen – näillä vinkeillä pääset alkuun

Maltti on valttia!

Juoksu mielletään usein melko raskaaksi treeniksi, ja toisinaan ajatus juoksulenkistä tuo mieleen lähinnä raskaan suorituksen ja verenmaku suussa kirmailun. Tässä kohtaa usein mennään metsään. Omasta kokemuksestani tärkeintä on aloittaa oikeasti todella maltilla. Ja juosta niin hiljaa, että juoksu tuntuu jo lähes typerältä. Peruskestävyysharjoittelu todella on kaiken pohja. Peruskestävyysharjoitteluun hyvä muistisääntö on ”PPPP”, eli pitää pystyä puhumaan puuskutamatta. Peruskestävyysharjoittelun sykealue on karkeasti arvioituna n. 60-70% maksimisykkeestäsi. Etenkin aluksi on kuitenkin enemmän kuin ok myös kävellä välillä, eikä se vähennä liikuntasuorituksesi arvoa. Voit hyvin aloittaa harjoittelun kävely – juoksu yhdistelmälenkeillä joissa vuorottelet kävelyn ja juoksun välillä.

Aseta tavoite ja tee suunnitelma

Omaksi iloksi juokseminen on enemmän kuin ok, ja itsekin juoksen tällä hetkellä ilman konkreettisia juoksutapahtumiin liittyviä tavoitteita. Motivaation säilymisen kannalta voi kuitenkin olla hyvä hiukan pohtia, mihin haluaa tähdätä. Haluatko vaikka pystyä juoksemaan 30min yhtäjaksoisesti? Kuinka voisit päästä tavoitteeseesi? Montako lenkkiä viikossa voisi olla itsellesi realistinen tavoite, jotta myös palautumiselle jää riittävästi aikaa ja tilaa? Myös juoksussa liika on liikaa, eikä enemmän ole aina parempi.

 

Varustehankinnat, tarvitaanko niitä?

Juoksutrikoot, -takki, -reppu ja asusteet. Ja sitten tietysti myös ne kengät. Sykemittari ja sykevyö. Tarvitaanko näitä kaikkia? Ei välttämättä, ja alkuun pääsee hyvinkin edullisesti, mutta kenkiin suosittelisin kuitenkin hiukan panostamaan. Oikein valituilla, hyvin istuvilla kengillä juoksu on mukavaa ja vältyt vammoilta. Lisäksi naisena kannattaa tietysti hiukan satsata myös istuviin urheiluliiveihin, omasta mielestäni ehdottomasti tukevimmat löytyvät Shock Absorberilta.

 

Muista monipuolisuus!

Itse liputan vahvasti monipuolisuuden puolesta. Harjoittelun on hyvä olla monipuolista, vaikka suuri osa harjoituksista tulisikin olla rauhallisia ja kevyitä peruskestävyysharjoituksia. Kun juoksuharrastus on lähtenyt käyntiin, voit kuitenkin lisätä joukkoon myös lyhyempiä ja vauhdikkaampia lenkkejä tai intervallitreenejä. Vastapainoksi voi olla hyvä tehdä myös lihaskuntoharjoittelua, eikä kehonhuoltoakaan kannata unohtaa. Monipuolisuus pitää harjoittelun nousujohteisena, mutta ennen kaikkea mielen virkeänä!

 

Nauti!

Ennen kaikkea haluan muistuttaa, että liikunnan on tarkoitus tuoda energiaa arkeen eikä päinvastoin. Aina lenkkipolulle lähteminen ei houkuttele, mutta pääasiassa mielestäni liikkumisen tulisi kuitenkin olla mielekästä. Mikäli näin ei ole, on asiaa hyvä tarkastella tarkemmin ja tehdä konkreettisia muutoksia. Liikunnan riemu on ehdottomasti hyvä lähtökohta!

 

 

Mukavia lenkkihetkiä!

 

Lisää juoksuaiheisia postauksia;
JUOKSU MARATONIN JÄLKEEN
POLAR PACER PRO – JUOKSIJAN PARAS YSTÄVÄ
JUOKSU SYNNYTYKSEN JÄLKEEN
NÄIN VALMISTAUDUT PUOLIMARATONILLE – TÄSMÄVINKIT
ENSIMMÄINEN PUOLIMARATON – KUINKA SE SUJUI?

Samankaltaiset artikkelit

2 Kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *