TREENAAMINEN KESÄLLÄ – MISTÄ MOTIVAATIO?

DSC_9797
Kesän kynnyksellä usein treenit saattavat jäädä taka-alalle, kun elämään tulee niin paljon muuta ohjelmaa. On festarireissuja, grilli-iltamia, mökkiviikonloppuja. Herkuttelua ja elämästä nautiskelua. Jäätelöä ja uimarannalla makoilua. Entäs sitten se treenipuoli? Ehkä treenaan huomenna, tänään nautin auringosta. Ehkä menen salille ensi viikolla, nyt on niin kovin kuuma sääkin. Kuulostaako tutulta? Kannattaako kesällä treenata, ja kuinka treenimotivaation saa pidettyä yllä myös kesällä?

Lue myös: UUSI VUOSI & UUDET TREENIT?

DSC_9818

Miksi kesällä kannattaa treenata?

Olen sitä mieltä, että treenaaminen kesällä kannattaa ehdottomasti. Liikunta yksinkertaisesti tekee hyvää – ihan meille jokaiselle. Vuodenajasta riippumatta. Ja kun treenit mahduttaa kalenteriin myös kesällä, ei syksyllä tule eteen tilannetta jossa rutiineihin on hankala päästä takaisin kiinni ja tuntuu siltä kuin joutuisi aloittamaan ikään kuin nollasta. Kun treenit ovat osa arkea myös kesällä, pysyy rutiinit yllä ja tekeminen mielekkäänä. Näin ainakin omalla kohdallani. Toki ajoittain on tervettä ja jopa hyödyllistä höllätä hieman – kunhan pidät huolen ettei lepoviikko muutu kuukaudeksi.

Kannattaa myös pitää mielessä, että treenaamisen ei aina tarvitse olla nousujohteista. Eikä se välttämättä voi sitä aina ollakkaan. Jo yhdellä tai kahdella treenillä viikossa ylläpidät jo aikaan saamiasi tuloksia, ja näin ollen kehittävien treenien pariin palaaminen on helpompaa. Treenien suunnittelussa on myös syytä ottaa huomioon arjen kokonaiskuormitus. Mikäli kesällä päivärytmi on hyvin epäsäännöllinen ja tekemistä paljon, voi kokonaiskuormitus nousta helposti turhan korkeaksi. Tällöin monen kuormittavan ja rankan treenin tekeminen ei välttämättä ole se optimaalisin vaihtoehto. Kannattaa tarkastella omaa tilannettaan yksilöllisesti.

Turhia paineita treenaamisesta ei kuitenkaan kannata ottaa – ei edes kesällä. Elämä on tarkoitettu elettäväksi, ja maailma ei todellakaan kaadu vaikka silloin tällöin treenit jäisikin välistä. Kannatan treenifilosofiassa tietynlaista joustavuutta. Kun ei turhaan tarrauduta perinteiseen ”kaikki tai ei mitään” mentaliteettiin, vältetään turhat niin sanotut ”lipsumiset”. Joskus on täysin ok muuttaa suunnitelmaa lennosta, ja jokainen tehty treeni on kotiin päin. Pienikin liike on parempi kun ei liikettä ollenkaan. Tämän lapsiarki on todellakin minulle tässä muutamassa vuodessa opettanut.

 

DSC_9830

Kesä on ulkotreenien aikaa

Liputan myös treenien suhteen helppouden puolesta. Enkä nyt tarkoita sitä, että treenin pitäisi olla kevyttä huvittelua. Ei, vaan tee treenaaminen itsellesi mielekkääksi ja helpoksi. Mikäli kesällä lenkkipolut kutsuvat salitreeniä enemmän, niin mene lenkille. Mikäli vietät aikaasi mökillä etkä pääse salille, voit halutessasi saada myös mökkimiljöössä varsin tehokkaan treenin aikaiseksi pienillä välineillä – tai jopa pelkällä kehonpainolla. Aina löytyy mahdollisuuksia liikkumiselle, mikäli niihin vain on valmis tarttumaan. Kotireeneistäkin saa mukavan napakoita, ja nopeat HIIT treenit sekä ulkona liikkuminen tuovat treenirutiineihisi taatusti kaivattua vaihtelua. Itse suosin usein kiireisimpinä aikoina nopeita kotitreenejä, koska ne pystyn tekemään lasten kanssa kotona.

Itse nautin valtavasti luonnossa liikkumisesta – ja kesällä lenkkipolkuja tuleekin kulutettua varsin ahkerasti. Juoksu ja pyöräily ovat myös siinä mielessä mainioita lajeja, että niitä pystyy varsin pitkälle toteuttamaan myös lasten kanssa ja heidän ehdoillaan. Ei muuta kuin lapset rattaisiin tai pyöräkärryn kyytiin ja menoksi. Yhdistä samaan syssyyn vaikkapa leikkipuistoreissu, niin lapset taatusti viihtyvät. Uskon myös, että liikunnan suhteen myös esimerkin voima on lasten kohdalla valtava. Kun vanhempi huolehtii itsestään ja liikkuu monipuolisesti, saavat myös lapset terveen mallin liikuntaan ja hyvinvointiin.

Pidä siis itsestäsi huolta ja treenaa ja liiku monipuolisesti – myös kesällä. 

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *