LIIKUNTA TOISEN SYNNYTYKSEN JÄLKEEN
Synnytyksen jälkeen into liikunnan pariin palaamiseen on palannut, ja palo kunnon salitreeneihin on kova. Myös esikoisen synnytyksen jälkeen into treenien pariin palaamiseen löytyi hyvinkin pian, ja silloin palasinkin rautojen pariin kevyesti jo muutaman viikon kuluttua synnytyksestä. Vaan miten kävi tällä kertaa?
Liikunta ennen synnytystä
Tällä kertaa liikunta oli hieman epäsäännöllistä jo raskausaikana. Alkuraskaudesta olin juuri palannut töihin, aika oli hiukan kortilla ja alkuraskauden väsymys verotti energiaa. Kävin kuitenkin kuntosalilla ehkä kerrasta muutamaan kertaan viikossa, ihan oman jaksamisen ja ehtimisen mukaan. En ottanut treenaamisesta mitään stressiä, vaan keskityin lähinnä uuteen arkeen ja raskauteen. Lisäksi toki lenkkeilin esikoisen kanssa rattailla. Jo puolen välin tienoilla kuvioihin tuli liitoskivut, jotka olivatkin jo esikoisen raskaudesta tuttu vaiva. Liitoskivut vaikeuttivat esimerkiksi kyykkäämistä.
Epäsäännöllisen kuntosalilla käymisen sekä liitoskipujen vuoksi pikkuhiljaa sali jäi arjesta pois kokonaan, ja viimeisimmän kuntosalitreenini olen tehnyt maaliskuussa. Jotenkin treenit pikkuhiljaa harvenivat, ja lopulta en liitoekipujen vuoksi uskaltanut enää palata salille sillä arjessa oli kuitenkin jaksettava touhuta aktiivisen taaperon kanssa. Noin pitkä tauko kuulostaa tosi hurjalta ihmiselle, joka on tottunut treenaamaan kovaa kolmesta viiteen kertaan viikossa. Loppuraskaudessa liikunta koostui lähinnä kävelylenkeistä rattailla, mutta tokihan sekin on parempi kuin ei mitään! Muutaman kerran tein myös kevyitä kotitreenejä.
Entäs synnytyksen jälkeen?
Nyt on kulunut kuusi viikkoa synnytyksestä. Palautumisen kannalta se on varsin lyhyt aika, ottaen huomioon että olen yhdeksän kuukautta kasvattanut sisälläni toista ihmistä, joka on työntänyt sisuskalut ja vatsalihakset tieltään ja toki osaltaan vaikuttanut myös liikeratoihin sekä ryhtiin.
Vaunulenkkien pariin palasin heti kotiuduttuani, ja pikkuhiljaa olen pidentänyt lenkkejä jopa viiteen tai kuuteen kilometriin. Viimeisen kahden viikon aikana olen myös tehnyt muutaman nopean, 15-25 minuutin kotitreenin sekä tehostanut kävelylenkkejä askelkyykyillä. Synnytyksen jälkeen kehotetaan välttämään raskaita kyykkyjä ja muita keskivartaloa kuormittavia liikeitä niin kauan, että vatsalihakset ovat palautuneet ja lantionpohja kuntoutettu. Vatsalihaksissani ei ole enää tuntuvaa erkaumaa, ja lantionpohjakin on kunnossa joten olen uskaltanut alkaa pikkuhiljaa kuntouttamaan itseäni muutenkin.
Kuntosalille?
Kuntosalille palaaminen ei ole vielä ajankohtaista, vaikka kovasti jo tahtoisinkin palata raskaiden kyykkyjen ja muiden liikkeiden pariin. Lisäksi itseäni jännittää, että mistä kahden pienen lapsen äitinä ja yrittäjän puolisona tulen löytämään aikaa kuntosalilla käymiseen niin kauan, kuin lapset ovat pieniä? Etenkin aikanaan koittava töihin paluu jännittää minua aikataulujen osalta, varsinkin nyt kun tällä kertaa lapset tulee menemään päiväkotiin isovanhempien kotihoidon sijaan. Jos jollakulla on antaa hyviä vinkkejä liikunnan mahduttamisesta lapsiperhearkeen niin kertokaa ihmeessä!