HELPPO NOKKOSPESTO
Tiesitkö, että nokkosia voi poimia ja käyttää ruoanlaitossa ja leivonnassa? Nokkonen on ehkä yksi tunnetuimmista villiyrteistä, joka taipuu keittiössä moneen muotoon. Itselleni on lapsuudesta tuttuja esimerkiksi mummon nokkoskeitto sekä -letut. Tällä kertaa päädyin kuitenkin itse valmistamaan herkullista nokkopestoa. Nokkospesto sopii mainiosti käytettäväksi ruoanlaitossa, leivonnassa, tai vaikkapa sellaisenaan leivän päällä.
Lue myös: KESÄINEN BROILERSALAATTI VARHAISPERUNOILLA
Nokkospesto
130g nokkosia
1dl auringonkukansiemeniä
1tl suolaa
2 valkosipulin kynttä
0,75-1dl öljyä
Keitä kattilassa n. 2 litraa vettä. Lisää joukkoon nokkosen lehdet. Keitä noin 2-3 minuuttia. Siivilöi ja anna jäähtyä hetki. Puristele nokkosen lehdistä enimmät vedet pois ja laita lehdet blenderiin. Lisää joukkoon auringonkukan siemenet sekä hienonnetut valkosipulin kynnet. Blendaa tasaiseksi massaksi. Lisää joukkoon öljy ohuena nauhana samalla blendaten, jottei pesto juoksetu. Mausta suolalla. Käytä nokkospestoa esimerkiksi pastassa, leivonnassa tai leivän päällä. Nokkospesto sopii mainiosti myös vaikkapa lihan ja perunoiden kaveriksi.