YÖLLISET MAITORAIVARIT – VOIHAN VAUVAN UNI
Vauvavuosi & uni. Ah mikä kombo. Ja yksi suosituimmista puheenaiheista vauvavuoden aikana, enkä yhtään ihmettele. Uni on jokaisen meidän hyvinvoinnin kulmakivi, ja erityisesti lapsiperheissä sen merkitys korostuu. On oikeastaan jopa varsin pelottavaa, kuinka katkonaiseen uneen ja pieneen univajeeseen voi tottua. Kuulun ehdottomasti siihen porukkaan, joka liputtaa unen kohdalla helppouden puolesta. Jos vauva nukkuu vaikkapa päivisin hyvin vaunuissa, tai öisin vieressä, niin tee se. Ei kannata liiemmin miettiä sitä, kuinka mahdolliset tämän hetken valinnat vaikuttaa tulevaisuuteen. En myöskään ymmärrä uniassosiaatioiden demonisointia, itse asiassa ne voivat parhaimmillaan olla varsin hyödyllinen keino auttaa vauvaa nukkumaan.
Lue myös: UNIKOULU – NÄIN (EPÄ)ONNISTUT VIIKOSSA & PERHEPETI, PINNASÄNKY VAI SIVUVAUNU? – MITEN MEILLÄ NUKUTAAN?
Yösyötöistä luopuminen
Meillä ollaan tällä hetkellä tilanteessa, jossa vauvan kanssa ollaan juuri luovuttu yösyötöistä. Päätöksen tästä tein hieman hetken mielijohteesta ehkä viikko tai kaksi sitten. Ja alku olikin varsin lupaava. Mitään varsinaista unikoulua en ollut etukäteen suunnitellut, mutta periaatteessa ollaan menty tassuttelu unikoulun periaatteella. Yöllä heräävää vauvaa rauhoitellaan tarpeen vaatiessa pitämällä kättä selän päällä, mutta periaatteessa hänen annetaan kuitenkin nukahtaa itsenäisesti. Tehtiin samalla tavalla meidän keskimmäisen kanssa, joskin hän siirtyi samassa omaan huoneeseen nukkumaan. Tämä meidän kuopus nukkuu edelleen meidän makuuhuoneessa, ja oikeastaan on ollut varsin kätevää että häntä pystyy tarvittaessa tassuttelemaan makuuasennosta omasta sängystä käsin. Helppoa!
Yösyötöistä luopuminen voidaan toteuttaa varsin monella tapaa. Useimmiten puhutaan unikoulusta, joka tarkoittaa sitä että vauva opetetaan nukahtamaan itsenäisesti. Yleensä omaan sänkyyn tai omaan huoneeseen, mutta periaatteessa lempeän unikoulun voi toteuttaa myös perhepedissä. Unikoulu sopii yli puoli vuotiaalle vauvalle, jolla on vaikeuksia nukahtamisen tai nukkumisen kanssa. Periaatteita tähän unikouluun on monia, ja niin sanottu vanhan kansan huudatusunikoulu ei ole nykyisin suositeltava menetelmä. Lisää lempeämmistä unikoulumenetelmistä voit lukea täältä.
Aamuyön raivotunnit
Kuten sanottu, yösyöttöjen lopettamisessa alku oli varsin lupaava. Muutama ensimmäinen yö meni tosi hyvin. Sen jälkeen alkoikin hankaluudet. Tuli telttaretki ja risteily, ja samalla tuntuu että päiväunet alkoivat myös hakea uudelleen paikkaansa. Meillä kun on menty pääsääntöisesti kolmilla päiväunilla tähän asti, vaikka tämän ikäiselle ehkä ne kahdet unet olisi optimaalisin vaihtoehto. Nyt sitten ollaan yritetty tasapainotella päivärytmiä uudelleen kaksien päiväunien taktiikalla ja samalla saada yöunia raiteilleen. Lopputuloksena on ollut päivisin ajoittain varsin tyytymätön vauva, joka kaiken lisäksi on alkanut heräilemään aamuyöllä neljän aikaan huutamaan. Kirjaimellisesti huutamaan. Tässä kohtaa edes syli ei tunnu häntä rauhoittavan, ja aikaa vauvan rauhoitteluun voi mennä jopa tunti. Joskus kauemminkin. Toivon kuitenkin, että pian päästäisiin nauttimaan kokonaisista öistä. Luulen että tämä aamuyön heräily ja kiukuttelukin tasaantuu, kunhan saadaan päivärytmi kuntoon. Vauvojen yöuniin liittyvissä ongelmissa nimittäin päiväunet ja päivärytmi ovat todella merkittävässä roolissa, ja mikäli niissä jokin takkuaa niin usein takkuaa myös yöunet.
Toivottakaa siis onnea päivärytmin järjestelyssä ja pitäkää peukut pystyssä että pian meilläkin nukuttaisiin!