| | |

SOSEET VAI SORMIRUOKAILU? – AJATUKSIA KIINTEIDEN ALOITTAMISESTA

DSC_7408
Meidän pienin tyyppi täyttää aivan pian kuusi kuukautta, eli se tarkoittaa sitä että kiinteiden aloittaminen alkaa pian olla meille ajankohtaista. Suositeltu ikä kiinteiden aloittamiseen on 4-6 kuukautta, mutta iän lisäksi asiassa on toki muitakin seikkoja jotka kannattaa huomioida. Esimerkiksi täysimetetyllä, hyvin kasvavalla vauvalla ei välttämättä ole erityistä tarvetta aloittaa kiinteitä heti neljän kuukauden iässä, vaan tällöin voi rauhassa odotella vauvan valmiuksien kehittymistä ja aloittaa kiinteät myöhemmin. Asiaa kuitenkin kannattaa tarkastella aina tapauskohtaisesti, ja neuvolasta saa parhaimmat ohjeet juuri itselle ja omalle vauvalle sopivaan kiinteiden aloitukseen.

Lue myös: SORMIRUOKAILU – ALKUKANTAISTA SOTKEMISTA?
Sormiruokailu

Kiinteiden aloitus – milloin vauva on valmis?

Kiinteiden aloittamisen yhteydessä puhutaan paljon vauvan valmiuksista. Mitä ne valmiudet sitten käytännössä tarkoittaa, ja mistä tietää että vauva on valmis aloittamaan kiinteät? Motorisien taitojensa puolesta vauva on valmis syömään kiinteitä ruokia kun hän pystyy istumaan tuettuna. Lisäksi vauvan tulisi osata hallita päänsä liikkeitä sekä hallita silmien ja käden yhteistyö, eli käytännössä hän osaa viedä itse ruoan suuhunsa. Itse kuulun niihin tyyppeihin, jotka liputtaa näiden valmiuksien puolesta. Meidän kaikkien kolmen lapsen kohdalla ollaan aloitettu kiinteät puolen vuoden iässä, sillä silloin meillä on nämä valmiudet täyttyneet. En yksinkertaisesti näe mitään syytä työntää lusikalla sosetta pienen vauvan suuhun, joka ei sitä osaa vielä suussaan käsitellä vaan sylkee suurimman osan ulos. Hänellä ei yksinkertaisesti ole valmiuksia syömiseen. Toki jokainen perhe tekee itse päätöksen sopivasta ajankohdasta aloittaa kiinteät, ja joissakin tilanteissa kiinteiden varhaisella aloittamisella on tärkeää turvata vauvan kasvua mikäli hän syystä tai toisesta ei maidolla kasva riittävästi. Nämä ovat aina tapauskohtaisia juttuja, ja on tärkeää muistaa että mikään ei ole aivan mustavalkoista.

Soseet vai sormiruokailu?

Meillä kaikkien lasten kohdalla kiinteät on aloitettu sormiruokaillen, ja sama ajatus olisi tälläkin kertaa. Koen sormiruokailun olevan siinä mielessä helppo vaihtoehto, että vauva voi syödä itse samalla muun perheen kanssa ja pienellä muokkauksella ainakin lähes samaa ruokaa kuin muu perhe. Uskon myös, että sormiruokaillen lapsi pääsee tutustumaan erilaisiin raaka-aineisiin, makuihin ja koostumuksiin omassa tahdissaan ja itselleen sopivalla tavalla. Sotkuahan sormiruokailusta toki aluksi syntyy, mutta meillä ainakin lapset ovat oppineet nopeasti syömään melko siististi.

Toki esimerkiksi reissun päällä valmiit smoothiepussit ovat maailman helpoin ratkaisu, mutta kätevän imukorkin avulla vauva voi näistäkin syödä pienestä pitäen täysin itse. Tätä kautta myös pussiruokailu noudattaa sormiruokailun määritelmää, joka on englanniksi baby led weaning eli käytännössä vauvan tahtista ruokailua.

Sormiruokailu

Sormiruokailu – kuinka aloittaa?

Meillä sormiruokailijat ovat aloittaneet kiinteisiin ruokiin tutustumisen esimerkiksi parsakaalilla, porkkanalla ja avokadolla. Nämä ovat olleet meille toimivia raaka-aineita aloitukseen. Parsakaalista vauva saa hyvän otteen, ja porkkana ja avokado ovat maultaan ja koostumukseltaan aika mietoja. Sormiruokailua aloittaessa on tärkeää muistaa, että palojen tulee olla riittävän isoja. Mieluummin liian isoja kuin liian pieniä. Kun vauva tarttuu ruokaan koko nyrkillä, täytyy paloista jäädä vielä jotakin nyrkin ulkopuolelle suuhun laitettavaksi.

Sormiruokailun alkuvaiheessa kannattaa myös varata itselle pitkää pinnaa. Moni pelkää alkuun vauvan tukehtumista, mutta on syytä muistaa että vauvalla kakomisrefleksi tulee huomattavasti aiemmin kuin aikuisella. Vauva ei siis kakoessaan ole tukehtumassa, vaan harjoittelee ruoan siirtämistä suun takaosasta etuosaa kohti. Kakovan, tai etenkään tukehtumaisillaan olevan vauvan suuhun ei myöskään missään tilanteessa tule työntää sormia. Kannattaa myös tutustua vauvan ensiapuohjeisiin oman mielenrauhan lisäämiseksi. Ei siitä ainakaan mitään haittaa ole.

Tämän lisäksi sormiruokailun alkutaipaleelle haluan jakaa muutaman ruokailuun liittyvän välinevinkin. Ensimmäisenä suosittelen hankkimaan Ezpz ruokailualustan tai muun pöytään tiukasti kiinnittyvän alustan tai lautasen. Näin ruoat pysyvät aloillaan, eikä astiat lennä kaaressa lattialle. Lisäksi kannattaa hankkia hyvä, mieluiten hihallinen ruokalappu. Meillä on ollut käytössä ihan perus Prismasta löytyvät hihalliset Jutta merkkiset ruokailuessut. Näiden tarvikkeiden lisäksi meillä on ollut kovalla käytöllä pillipullot ja smoothiepussit. Pillipullosta vauva saa juotua itse helposti vettä, tai vaikka smoothieta tai jugurttia ilman sotkua. Smoothiepussit ovat myös käteviä, meiltä löytyy Twistshaken smoothiepusseja jotka ovat uudelleentäytettäviä ja konepesun kestäviä.

 

Parhaat sormiruoat – kokeile näitä

Höyrytetyt porkkanatikut
Höyrytetty parsa- ja kukkakaali
Avokado
Kurkku
Apinaeväs
Erilaiset vohvelit (tästä postauksesta löydät vihreät kasvisvohvelit sekä mango-bataattivohvelit)
Mikromunakas
Talkmurot
Puurorieskat
Jauhelihapötköt
Lohimuffinit
Kanapötköt

 

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *