LUUKKU 11 – POLKA-PIPARKAKKUFUDGE
Polka-piparkakkufudge suussa sulava jouluherkku. Se maistuu ihanasti piparmintulle, ja yhdessä polka karkkien kanssa jouluiset piparkakut tuovat fudgeen mukavasti purutuntumaa. Koostumukseltaan täydellinen fudge on ihanan pehmeää ja suussa sulavaa. Koostumuksen kannalta huolellinen vatkaus on tärkeää, koska vatkausvaiheessa fudgeen sitoutuu ilmaa. Lisäksi on tärkeää olla sekoittamatta fudgea keittämisvaiheessa liikaa, jottei massaan muodostu kiteitä. Tämä ihana polka-piparkakkufudge on myös täydellinen lahjaidea, ja ihanaan lasipurkkiin koristeltuna se sopii täydellisesti joululahjaksi.
Lue myös: LUUKKU 3. – HERKULLINEN JOULUMYSLI
Polka-piparkakkufudge
4dl vispikermaa
6dl sokeria
50g voita
3rkl siirappia
2tl piparkakkumaustetta
ripaus suolaa
1 paketti polka karkkikeppejä
muutama piparkakku
Mittaa kattilaan kerma, sokeri, voi sekä siirappi. Kuumenna sekoittelematta keskilämmöllä noin 100 asteeseen. Kun lämpö on ylittänyt 100 astetta voit sekoitella seosta varovasti muutaman kerran. Lisää suola ja piparkakkumauste kun seoksen lämpö on yli 110 astetta. Kun lämpötila on 116 asetetta voit ottaa kattilan pois levyltä. Jätä seos jäähtymään lämpömittarin kanssa. Kun lämpötila on 85 astetta voit aloittaa fudgen vatkaamisen sähkövatkaimella. Vatkaa, kunnes massa muuttuu paksummaksi, mattapintaiseksi ja vatkainta ylös nostettaessa kuviot pysyvät pinnalla 5–10 sekuntia. Tähän menee aikaa noin 5-15 minuuttia. Kaada massa leivinpaperilla vuorattuun vuokaan ja tasoita pinta. Ripottele päälle murskatut karkkikepit sekä piparkakut ja painele varovasti nuolijalla jotta ne hieman uppoavat fudgeen. Anna jähmettyä kylmässä ja leikkaa sopiviksi paloiksi.