DONITSIT VAPUKSI KOKO PERHEELLE
Vapun yksi perinteisimmistä herkuista on tietenkin vappumunkit ja sima! Itse en ole niin suuri munkkien ystävä, mutta donitsit kyllä maistuvat. Siispä tänä vappuna meidän keittiössä valmistuivat koko perheelle donitsit vapuksi! Lisäksi donitsit ovat koristeltuina täydellisen herkullisen näköisiä, ja maistuvat ihanan meheviltä. Pakko myös sanoa, että visuaalisena ihmisenä rakastan myös niiden koristelua. Lisäksi donitsit ovat helpompia valmistaa, sillä taikina ei vaadi kohottamista toisin kuin hiivalla kohotettu munkkitaikina. Donitsien paistaminen onnistuu myös vaivattomasti uunissa donitsipellin avulla, mutta koska itselläni ei sellaista ainakaan toistaiseksi ole, niin paistaminen onnistuu hyvin myös munkkien tapaan öljyssä kattilassa.
Lue myös: OREO BROWNIE – SUUSSA SULAVAA JA SUKLAISTA
Donitsit
50g voita tai leivontamargariinia
1dl sokeria
2 kananmunaa
7dl vehnäjauhoja
2tl leivinjauhetta
1tl kardemummaa
sitruunamehua
2dl maitoa
Paistamiseen rypsiöljyä
Kuorruttamiseen suklaata, valkosuklaata tai kinuskia.
Koristeeksi strösseleitä.
Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon kananmunat yksitellen ja vatkaa välissä hyvin. Sekoita kuivat aineet keskenään, ja lisää jauhoseos ja maito vuorotellen taikinaan samalla sekoittaen. Kauli taikina n. 1,5cm paksuiseksi levyksi. Ota muotilla tai esimerkiksi juomalasilla levystä pyöreitä donitseja. Tee reikä donitsien keskelle esimerkiksi sormin. Kuumenna öljy teräskattilassa 175 asteeseen. Voit kokeilla öljyn kuumuutta ennen paistoa tiputtamalla pienen palan taikinaa öljyyn. Laita donitsi varovasti kuumaan öljyyn ja kypsennä muutama donitsi kerrallaan niin, että donitsit saavat vapaasti kellua öljyssä. Kun paistopinta on kauniin ruskea, käännä ja jatka kypsentämistä toiselta puolelta. Nosta kypsät donitsit esimerkiksi reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan. Anna donitsien jäähtyä, ja kuorruta ne esimerkiksi kinuskilla tai sulatetulla suklaalla. Koristele strösseleillä ja anna kovettua.
Vauvan donitsit
1 kypsä banaani
2 kananmunaa
3dl kaurajauhoja
1dl vehnäjauhoja
1tl ruokasoodaa
1tl leivinjauhetta
ripaus kardemummaa
2rkl kookosöljyä
1dl kaurajugurttia
Soseuta banaani haarukalla. Lisää joukkoon kananmunat ja vatkaa sähkövatkaimella vaahdoksi. Sekoita kuivat ainekset keskenään ja lisää taikinaan. Lisää lopuksi joukkoon kaurajugurtti sekä kookosöljy ja kääntele varovasti. Pursota taikina joko uunipellille tai donitsipellille. Donitsipeltiä käyttämällä saat säännöllisen kauniita ja hieman muhkeampia donitseja, mutta taikinan voit myös pursottaa leivinpaperille uunipellille, jolloin donitseista jää hiukan matalampia. Paista 175 asteessa. Uunipellille pursotetut donitsit paistuvat n. 10 minuutissa, donitsipellillä paistoaikaa kannattaa hiukan pidentää.