NÄIN OLEN PALAUTUNUT SYNNYTYKSESTÄ

DSC_1064
DSC_5900
Sukat saatu yhteistyönä Zeropointin kanssa.

Synnytyksestä palautuminen on tosi yksilöllistä, ja sen lisäksi myös hyvin raskauskohtaista. Itsellänikin lähtökohtainen tilanne esimerkiksi ensimmäisen ja toisen raskauden kohdalla on ollut hiukan erilainen, ja siitä syystä myös palautuminen tuntuu hiukan erilaiselta. Ensimmäisen raskauden alussa olin huomattavasti ylipainoinen, ja tästä syystä onneksi en kerryttänytkään itselleni yhtäkään raskauskiloa, vaan raskauden edetessä paransin liikkumis- ja syömistottumuksiani ja näin ollen en saanut yhtäkään raskauskiloa ja paino tippui synnytyksen jälkeen hyvinkin nopeasti. Tämän toisen raskauden alussa puolestaan olin mielestäni normaalikokoinen, ja raskausaika sekä samaan aikaan tapahtuneet muutokset meidän arjessa johtivat lopulta siihen, että liikunta oli hyvin vähäistä. Samaan aikaan lipsuin normaaleista ruokailutottumuksistani aika lailla, ja lopputuloksena kerrytin itselleni hiukan päälle 20kg raskauskiloja. Aika paljon näin jälkikäteen ajateltuna!

Muutos kuvina

Untitled

Ensimmäinen kuva on otettu juuri ennen raskautta, ja vitsi että olenkin ollut hoikassa kunnossa näin jälkikäteen ajateltuna. Toki tässäkin kuvassa esimerkiksi käsivarsissa on vielä hiukan ylimääräistä, mutta en siltikään ole varmaan ikinä aikuisiällä ollut niin pieni kuin tässä kuvassa. Toinen kuva on otettu muutama päivä ennen synnytystä. Maha on toki iso, mutta kertyihän tuota ylimääräistä muutenkin. Etenkin jalkoihin ja takapuoleen. Näiden kuvien painossa on eroa reilu 20 kiloa, ihan käsittämätöntä! Raskauden aikana omat liikunta- ja syömistottumukseni lipsuivat siis todella paljon. Salitreenit jäivät minimiin, ja loppuraskaudesta liikunta koostui lähinnä kävelylenkeistä. Oma vartalo tuntui melko kookkaalta, vaikka raskausmahasta kovasti nautinkin. Pakko ehkä silti myöntää, että hikiliikunta ja rankat treenit ei loppuraskaudesta enää tuntunut omalta jutulta. Harmi, ettei minulta löytynyt kuvaa omasta kunnosta pian synnytyksen jälkeen. Synnytyksen jälkeen aloitin heti vaunulenkit, ja voi että kun se oma vartalo tuntuikin hyvältä synnytyksen jälkeen! Olo oli jotenkin paljon sporttisempi ja kevyempi, ja jopa kävelylenkit maistuivat ihan eri tavalla. Muistan edelleen, kuinka tein ensimmäisiä askelkyykkyjä vaunulenkillä synnytyksen jälkeen. Jalat oli aivan maitohapoilla, ja olin hiukan järkyttynyt siitä kuinka huono kuntoni oli. Mutta tosi nopeasti ne voimatasot alkoivat palautumaan, kun taustalla on kuitenkin monen vuoden aktiivinen ja säännöllinen kuntosaliharrastus. Ja se jos mikä motivoi! Noin kuuden viikon kuluttua synnytyksestä palasin myös kuntosalille. Kahden viimeisen kuvan välillä ei painollisesti ole eroa kuin pari kiloa, mutta ainakin pientä muutosta kehossa on silti havaittavissa. Alavatsan pömpötys on vähentynyt edelleen, ja lisäksi pakaralihakset ovat alkaneet jälleen pikkuhiljaa löytyä, ihan huippua! Myös ryhti on parantunut keskivartalon palautumisen ja kuntosalitreenin aloittamisen myötä.

 

Palautuminen

Synnytyksen jälkeen palautuminen edistyi hienosti. Painoa jäi synnärille yhteensä muistaakseni noin seitsemän kiloa, eli ihan kiitettävästi. Tämän jälkeen paino tippui suhteellisen nopeasti, ja kuudessa viikossa painoa lähti yhteensä lähes 13 kiloa. Samoihin aikoihin aloitin myös liikkumisen uudelleen, vaikka olinhan synnytyksen jälkeen aloittanut välittömästi kävelylenkit vaunujen kanssa omaa oloa kuulostellen. Nyt mukaan astuivat kuitenkin kotitreenit sekä kevyet salitreenit, joita tein kevyillä painoilla. Pyrin välttämään painetta vatsaonteloon aiheuttavia liikkeitä, sillä vatsalihaksissa ollut erkauma ja ryhdin muutokset selvästi hankaloittivat keskivartalon hallintaa ja näin ollen keskivartalon tuki oli todella hukassa. Nyt synnytyksestä on kulunut kolme kuukautta, ja painoa on tippunut yhteensä 15 kiloa. Vielä on siis muutama kilo matkaa painoon ennen raskautta, mutta itse olen asian suhteen luottavaisin mielin, sillä paino on molempien raskauksien jälkitarkastuksessa ollut tismalleen sama, ja esikoisenkin raskauden jälkeen paino tuli vielä hiukan alas sen jälkeen. Lisäksi painon tippumiseen toki vaikuttaa se, että olen nyt aloittanut salitreenit uudelleen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kehonkoostumukseni on kyllä hiukan muuttunut ja kroppa tiivistynyt, vaikkei paino olekkaan juurikaan tullut alas. Tämän voi toki havaita myös noista muutoskuvista, joiden ottamista säännöllisesti aion jatkaa myös tulevaisuudessa.

 

Tavoitteet & ajatuksia

Tämän hetkisenä tavoitteenani on saada vielä tiputettua muutama kilo painoa ja muokata kroppaa muutenkin hieman urheilullisemman näköiseksi. Ote tähän hommaan on kuitenkin suhteellisen rento, ja syömiseni koostan täysin tavallisesta kotiruoasta. Tähän kylkeen vielä päivittäiset vaunulenkit sekä sali- ja kotitreenit, niin eiköhän lopputulos tule olemaan ihan hyvä! Ja mikä tärkeintä, tunnen tällä hetkellä oloni omassa vartalossani hyväksi. Tiedän, että matkaa tavoitteeseen on vielä, mutta tämän hetkinen vartaloni tuntuu kuitenkin omalta. Olo on pirteä ja treenit kulkee. Oloni painon tippumisen suhteen on luottavainen, sillä olen molempien raskauksien jälkitarkastuksessa painanut tismalleen saman verran, ja viime kerralla paino putosi vielä siitä hiukan alaspäin.

Tällä hetkellä huolehdin omasta hyvinvoinnistani liikkumalla säännöllisesti. Käyn päivittäin vaunulenkillä lasten kanssa, ja lenkkien pituudet vaihtelevat noin viidestä kilometristä kymmeneen kilometriin. Tämän lisäksi teen lihaskuntoharjoittelua noin kolmesta neljään kertaan viikossa, pääasiassa kuntosalilla mutta välillä olosuhteiden pakosta myös kotona. Kotitreeneinä suosin yleensä nopeita, sykettä nostattavia, HIIT-tyyppisiä treenejä, sillä ne ovat nopeita ja tehokkaita ja kuluttavat hyvin energiaa myös treenin jälkeen. Kuntosalilla minulla ei ole tällä hetkellä mitään erityistä ohjelmaa, vaan treenaan hiukan vaihtelevasti kolmi- tai nelijakoisella ohjelmalla, sillä kun takana on pidempi tauko harjoittelusta, pääsee perusjutuilla jo tosi hyvin liikkeelle.

 

Ja hei, mikäli äitien hyvinvointi ja ruuhkavuosien vertaistuki on sinua kiinnostavia tai sinulle ajankohtaisia aiheita, suosittelen tutustumaan Instagramin puolella @fitmomsfinland tiliin. Kyseessä on kymmenen äidin ylläpitämä, äitien hyvinvointiin ja vertaistukeen keskittyvä verkosto. Meidän tavoitteena on inspiroida muita äitejä ja jakaa treenaamiseen ja hyvinvointiin liittyviä vinkkejä muille äitiyden ja oman hyvinvoinnin tasapainoa etsiville tyypeille.

 

 

 

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *