MUSTIKKARÄTTÄNÄ
Tänä syksynä olen totaalisen hurahtanut mustikoihin ja mustikan poimintaan. Mustikkarättänä on itselleni lapsuudesta tuttu herkku, sillä äitini puolelta sukujuureni ulottuvat Karjalaan, josta tämä perinneherkku taitaa alunperin olla peräisin. Rättänä tunnetaan ehkä tutummin nimellä mustikkakukko. Rättänä tai kukko, yhtä herkkua kaikki kuitenkin. Käytännössä tämä herkku koostuu yksinkertaisista raaka-aineista. Rättänässä herkullinen mustikka on piilossa makean ruiskuoren alla. Rättänä maistuu herkulliselta esimerkiksi jäätelön tai kermavaahdon kera, mutta uppoaa mainiosti myös sellaisenaan.
Lue myös: SITRUUNAISET RAHKAPANNUKAKUT
Mustikkarättänä
4 annosta
5dl mustikoita
150g voita
3,5dl ruisjauhoja
0,75dl sokeria
1tl leivinjauhetta
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Sekoita keskenään sulatettu voi sekä sokeri. Jätä kuitenkin sokerista n. 1rkl mustikoita varten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää rasva-sokeriseokseen. Voitele uunivuoka (n. 10x17cm) ja painele 2/3 taikinasta uunivuoan pohjalle. Kaada päälle mustikat sekä sivuun otettu sokeri. Painele loppu ruistaikina ohueksi levyksi täytteen päälle. Paista 200 asteessa n. 30 minuuttia. Tarjoile esimerkiksi jäätelön tai kermavaahdon kera.