LAPSET ÄIDIN HARRASTUS? – TASA-ARVOINEN VANHEMMUUS

DSC_1855
Viime aikoina tasa-arvoinen vanhemmuus on ollut paljon otsikoissa. Sosiaalinen media sekä lehdet ovat täyttyneet kannanototoista aiheen tiimoilta. Tuntuu, että elämme hieman murrosvaiheessa jossa niin sanottu perinteinen vanhemmuuden ja vanhempainvapaiden jakaminen on muutoksen alla. Esimerkiksi viime vuoden perhevapaauudistuksen avulla pyritään edistämään hoitovastuun tasapuolisempaa jakautumista, mikä puolestaan lisäisi tasa-arvoisuutta sukupuolten välillä esimerkiksi työelämässä.

Lue myös: NÄIN TEET ARJESTA HELPOMPAA – VINKIT LAPSIPERHEEN ARJEN HALLINTAAN & KUULUUKO PERHEARJEN OLLA AINAISTA SELVIYTYMISTÄ?
DSC_1904
Omasta mielestäni on hienoa, että perheille annetaan aiempaa enemmän vapautta vaikuttaa itse perhevapaiden ja hoitovastuun jakautumiseen. Silti väitän, että edelleen valtaosin perhevapaita hyödyntävät naiset. Enkä todellakaan syyllistä, olenhan itsekin meidän kaikkien kolmen lapsen kohdalla käyttänyt kaikki käytettävissäni olevat vanhempainvapaat ja ollut myös hoitovapaalla. Ja jo ensimmäisestä raskaudesta alkaen sain huomata kuinka oikeus perhevapaiden hyödyntämiseen voi saada aikaan negatiivista suhtautumista työelämässä. Ikävä kyllä.

Samaan aikaan, kun äidit käyttävät 80% perhevapaista kokevat he ongelmallisena isän puutteellisen vastuun kantamisen perheestä. Osa äideistä on selvästi kokeneet taistelevansa jaksamisensa äärirajoilla, ja vastuun sekä perhevapaiden epätasainen jakautuminen on pahimmillaan aiheuttanut jopa avioeroja sekä suuria terveydellisiä haasteita äideille. Tietyllä tapaa tunnistan tämän mallin, jossa äitiyteen tuntuu liittyvän isyyttä enemmän paineita. Hiekkalaatikon reunalla aikaa viettävä, lapsensa kanssa leikkivä isä on osallistuva isä ja ansaitsee lähes hurrauksen urotyöstään. Saman asian tekevä äiti on vain äiti. Ihan tavallinen äiti. Oman havainnointini pohjalta usein lasten harrastuksiin, leikkitreffeille ja muuhun lapsille järjestettyyn ohjattuun toimintaan lasten kanssa saapuvat äidit.

Metatyön puhutaan usein kaatuvan äidin harteille. Onko lapsella oikean kokoiset, sään mukaiset vaatteet? Kuka kuskaa harrastuksiin ja huolehtii välineet? Kuka lapsen vie neuvolaan, ja varaa neuvola-ajan? Onko päiväkodissa riittävästi vaihtovaatteita? Tietyllä tapaa on inhimillistä, että valtaosa lapseen liittyvästä metatyöstä sekä arjen pyörityksestä automaattisesti ”kuuluu” vanhempainvapaalla olevalle vanhemmalle, eli tilastollisesti äidille. Vanhempainvapaalla äidin tehtävä on olla pääasiallisesti vastuussa lapsesta, mutta se ei automaattisesti tarkoita että äidin kuuluu hoitaa kaikki.

DSC_1851
On perheen itsensä vastuulla huolehtia vastuun jakautumisesta. Kuinka vastuuta jaetaan, kun molemmat vanhemmat ovat paikalla? Kuinka oma aika jaetaan niin, että koko perheen hyvinvointia ja arjessa jaksamista voidaan tukea? En missään nimessä kannata kilpailemaan siitä, kummalla arki on raskaampaa ja kumpi sitä kautta ”ansaitsee” enemmän omaa aikaa. Fakta kuitenkin on, että yhdessä keskustelemalla asioihin saadaan aikaan kaikkia osapuolia palvelevia ratkaisuja. Mikäli kokee arkiaskareiden tai metatyön osalta vastuun jakautuvan epätasaisesti, voi joskus olla hyvä kirjata ylös kaikki ne asiat, jotka itse hoitaa. Tätä kautta pystyy konkreettisesti näyttämään kumppanille työmäärän jakautumista sekä tekemään näkyväksi kaikkea sitä näkymätöntä työtä.

Äidit lasten harrastuksena?

”Entinen mieheni ei halunnut osallistua vauva-aikana oikein millään tavalla perheen arkeen. Pelaili tietokoneella ja meni menojaan. Vauvavuosien jälkeen minulle jäi osa-aikatyön lisäksi kaikki kotityötkin, kun mies oli jo tottunut siihen, että kotona olija hoitaa, vaikken ollut enää kotona.” Nainen 38

Ilta-Sanomat, 2023.

Surullista. Tämä on yhdellä sanalla sanottuna surullista. Mutta sosiaalisen median vauvaryhmiä seuranneena yllättävän yleistä.

”Vaimo halusi lapsia. Koemme lapset enemmänkin vaimon harrastuksena, vaikka vaimo ei näin uskallakaan ääneen sanoa. En koe reiluna, että minun pitäisi tehdä urani suhteen kompromisseja vaimoni harrastuksen vuoksi.” Mies, 36

Ilta-Sanomat, 2023.

Anteeksi mitä? Harrastus? En mitenkään voi uskoa, että tämän kommentin kirjoittanut pystyy sanomaan tämän mielipiteen olevan molempien kumppaneiden näkemys asiasta. Lapset ja perhe on yhteinen valinta, ja itse koen merkittävän tärkeäksi että perheen jäsenet pelaavat yhtenä joukkueena eivätkä toisiaan vastaan. Toimivassa perhearjessa kaikkien osapuolten täytyy pystyä joustamaan ja tekemään kompromisseja, usein jopa toisten harrastusten vuoksi. Toki usein äideillä tuntuu olevan suurempi tarve esimerkiksi keskinäiseen vertailuun ja tietynlaiseen yhteisöllisyyteen muiden vanhempien kanssa. Lapset yhdistävät paljon, ja parhaimmillaanhan sitä tietysti voi löytää ympärilleen äitiyden myötä paljon saman henkisiä ihmisiä. Harrastuksena en kuitenkaan lapsia missään nimessä halua nähdä, ja todella toivon ettei kukaan muukaan ajattele asiaa näin.

DSC_1854
Meille on perheenä ollut alusta asti selvää, että minä jään lasten kanssa kotiin. Olemme tyypillinen esimerkki siitä, kuinka miehelle kotiin jääminen pidemmäksi aikaa on käytännössä mahdottomuus. Toki puoliso oman työnsä puitteissa yrittää aina olla tukena arjen pyörityksessä mahdollisimman paljon, etenkin pikkuvauva-aikana. Yrittäjälle perhevapaille jääminen voi kuitenkin olla aika haastavaa sekä kallista. Vanhempainvapaan ohella olen myös itse ottanut askeleita yrittäjyyttä kohti, ja vanhempainvapaa on itse asiassa mielestäni tarjonnut jollakin tapaa matalan kynnyksen tähän.

Nyt siis käytännössä olemme molemmat yrittäjiä, vaikka edelleen päävastuu arjen pyörityksestä työni joustavuuden vuoksi on minulla. Käytännössä kuitenkin joustamme molemmat parhaamme mukaan, ja teemme arjessa sen minkä ehdimme ja mikä meille on mieluisinta. Kun toisella on tärkeitä työasioita, toinen ottaa koppia arjesta. Kannatan siis ehdottomasti mallia, jossa perheille annetaan vapaus valita itselleen sopivat toimintatavat. Se toki edellyttää avointa puheyhteyttä sekä selkeää kommunikaatiota molempien vanhempien toiveista sekä arjen kuormittavuudesta ja vastuun jakautumisesta. Ja ennen kaikkea myös uskallusta kyseenalaistaa normeja ja tehdä itselleen ja perheelleen sopivia valintoja.

Lisää iloista lapsiperhesirkusta löydät instagramista

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *