NÄIN TEET ARJESTA HELPOMPAA – VINKIT LAPSIPERHEEN ARJEN HALLINTAAN
Meidän arki kolmen lapsen kanssa on varsin vauhdikasta, ja koostuu monenlaisista asioista. Kai niitä voisi myös ruuhkavuosiksi kutsua, kun arkeen täytyisi mahduttaa lasten kanssa puuhastelun lisäksi myös työ, opiskelu, omat sekä lasten harrastukset sekä kaikki ylimääräiset menon aina neuvolakäynneistä hammaslääkäreihin. Huh, aikamoinen paketti pidettäväksi kasassa vaikka itse sanonkin! Kuinka sitten olen itse kesyttänyt tämän lapsiperheen arjen kaaoksen, ja mitä vinkkejä antaisin muille vanhemmille arjen helpottamiseksi?
Näin teet arjesta helpompaa
Suunnittele
Suunnitelmallisuus on tietenkin kaiken a ja o. Kalenteri on kovassa käytössä, ja omalla kohdallani oikeastaan useampikin kalenteri. Meillä on koko perheen perhekalenteri keittiön seinällä, jotta mies voi edes yrittää pysyä menossa mukana. Sen lisäksi itselläni on käytössä paperikalenteri sekä sähköinen Google kalenteri. Googlen kalenteriin merkitsen pääasiassa työjuttuja sekä suunnittelen esimerkiksi tulevia julkaisuja. Näin pysyn helposti työtehtävistä kartalla. Ja menevässä arjessa on toki kätevää, että kalenteri kulkee taskussa mukana. Siitä huolimatta visuaalisena tyyppinä rakastan myös paperikalenteria.
Paloittele
Arjen kiireessä tekemättömät asiat helposti kasaantuvat jättimäiseksi möykyksi, joka on päässä yhtä harmaata sotkua. Paloittele siis mahdollisuuksien mukaan tehtävät asiat pienempiin osiin. Omalla kohdallani se voisi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että sen sijaan että kirjaisin kalenteriin ylös ”Tee yhteistyöpostaus x”, paloittelen sen pienempiin osiin: ”ota kuvat”, ”kirjoita teksti”, ”lähetä luonnos” ja niin edelleen. Näin pystyn jaottelemaan pienet tehtävät myös eri päiville, koska harvoin pystyn työskentelemään niin kauan keskeytyksettömästi että saisin jotain kerralla valmiiksi. Karu fakta. Näin saan myös kaikki pienetkin ajatukset pois päästä kuormittamasta turhaan ajatuksiani. Minun ei siis tarvitse muistaa niitä, vaan voin helposti tarkistaa asiat vaikkapa kalenterista.
Ennakoi
Lapsiperhearjessa todella täytyy osata ennakoida. Omassa arjessani ennakointi näkyy arjessa käytännön tasolla esimerkiksi siten, että teen ruokaa kerralla useammaksi päiväksi. Usein pyrin myös ajoittamaan ruoanvalmistuksen lepopäivälle, jolloin tekemistä on vähemmän. Maalla asuessa täytyy toki myös esimerkiksi kauppareissuja tai muita kaupungissa hoidettavia asioita hiukan ennakoida, kun jo ajomatkoihin pelkästään menee tunti.
Faktahan on se, että meillä kaikilla on vuorokaudessamme 24 tuntia. Ja mikäli käy päivätöissä, lohkaistaan tuosta ajasta heti 8 tuntia pois. Plus mahdolliset työmatkat. Yöunelle olisi hyvä pyhittää toiset 8. Jäljelle jää 8 tuntia, joten on sanomattakin selvää että et välttämättä ehdi harrastaa itse, kuljettaa lapsia harrastuksiin, hoitaa ruokaostoksia, valmistaa ruokaa, leikkiä, ulkoilla, viettää kiireetöntä perheaikaa ja samaan aikaan olla tehokas. On siis pakko priorisoida. Mieti, mitkä ovat ne sinulle ja omalle hyvinvoinnillesi tärkeimmät asiat ja varaa aikaa niille. Tarkkaile ajankäyttöäsi. Kulutatko aikaa somen selaamiseen? Se vie yllättävän paljon aikaa ihan huomaamatta. Voisiko sen ajan käyttää johonkin muuhun? Mieti, mikä sinulle on oikeasti tärkeää. Itse pyrin varaamaan aikaa liikkumiselle ja ulkoilulle. Sekä tietysti lapsille. Vastaavasti nipistän esimerkiksi kauppareissuista ja ruoanlaitosta; käyn kaupassa kerran viikossa isosti ja teen ruokaa useammalle päivälle kerralla. Näin aikaa jää enemmän itselleni tärkeisiin asioihin. Mieti myös ulkoistamisen mahdollistamista. Voisitko kenties helpottaa arkeasi tilaamalla ruokaostokset valmiiksi keräiltynä? Pienilläkin asioilla voi olla kokonaiskuvaan valtava merkitys.
Ennen kaikkea haluan kannustaa elämään oman näköistä arkea, ja tekemään valintoja itselleen ja omalle perheelleen. Perhearjessa on toisinaan tehtävä tietoisia valintoja ajankäytöstä, mutta liiallinen suorittaminen ei ole kenellekkään hyväksi.