KARPALO-MALLASPATALEIPÄ
Karpalo-mallaspataleivässä yhdistyvät siirapin makeus, ihanat kotikaljamaltaat sekä kuivatut karpalot. Pataleipä on lisäksi helppo valmistaa, eikä se vaadi juurikaan aktiivista työaikaa. Leivän salaisuus piilee pitkässä kohotusajassa, sillä leipä saa rauhassa kohota vähintään 12 tuntia. Voit siis valmistaa taikinan valmiiksi illalla, ja paistaa leivän aamulla. Helppoa ja kätevää!
Lue myös: SAARISTOLAISLEIPÄKAKKU & VIIKON ARKIRUOKAVINKKI – HELPPO KAURA-PELTILEIPÄ
Karpalo-mallaspataleipä
1,5dl kotikaljamaltaita
4dl vettä
1tl suolaa
1/2pss kuivahiivaa
4,5dl ruisjauhoja
3dl vehnöjauhoja
1rkl öljyä
1,5rkl siirappia
1dl karpaloita
Lämmitä vesi hiukan kädedenlämpöä lämpöisemmäksi, noin 42 asteiseksi. Sekoita joukkoon kotikaljamaltaat ja hiiva. Lisää joukkoon siirappi, suola sekä jauhot.Sekoita. Lisää lopuksi joukkoon öljy sekä karpalot. Taikina saa olla melko löysää, eikä sitä tarvitse liiemmin vaivata. Peitä kulho huolellisesti liinalla tai kelmulla, ja anna taikinan kohota huoneenlämmössä 12-20 tuntia. Voitele kannellinen uunipata. Muotoile hyvin kohonneesta taikinasta pyöreä leipä, ja asettele voideltuun pataan. Anna kohota vielä noin 30 minuuttia. Paista kannella peitettynä 225 asteessa noin 30 minuuttia. Poista sen jälkeen kansi, ja paista vielä 10 minuuttia. Kumoa leipä jäähtymään ritilälle.