ÄLÄ TEE TÄTÄ VIRHETTÄ TAVOITELLESSASI HYVINVOINTIA / KAUPALLINEN YHTEISTYÖ EASYFIT
Kaupallinen yhteistyö, Easyfit Kouvola
Tammikuu on nyt takana, joka tarkoittaa sitä, että vuoden vaihtumisesta on kulunut jo kokonainen kuukausi. Ja mitä tämä sitten tarkoittaa hyvinvoinnin näkökulmasta? Sitä, että innostus uudenvuoden lupauksista sekä elämäntaparemonteista on varmasti hiipunut. Vanhat tottumukset ja opitut tavat ruokailun sekä liikkumisen suhteen alkavat pikkuhiljaa hiipimään takaisin arkeen. Minkä takia suurin osa uuden vuoden lupauksista sitten unohtuu hyvinkin pian? Kuinka voisit asettaa itsellesi järkevämmän tavoitteen, ja näin ollen lisätä hyvinvointiasi merkittävästi pitkällä aikasäteellä?
Pitkän tähtäimen tavoite kannattaa
Usein uudenvuoden lupauksissa lupaillaan sporttisempaa elämäntapaa, herkuttomuutta tai muuten vain aiotaan tavoitella esimerkiksi säännöllisempiä ja ravitsevampia ruokailutottumuksia. Parhaillaan (eli pahimmillaan) jopa yhdistetään osa, tai jopa kaikki näistä osa-alueista jolloin kasassa on erittäin laaja, vaikeasti hallittava torni joka usein ennemmin tai myöhemmin kaatuu huonojen perustuksien tai pahimmillaan perustuksien täyden puutteen takia. Kuukauden ahkera hikiliikunta monta kertaa viikossa tai säännöllisten ruokailujen muistaminen kuukauden ajan ei kuitenkaan paranna hyvinvointia merkittävästi pitkällä näkökannalla, mikäli tämän jälkeen pikkuhiljaa lipsutaan takaisin vanhoihin, pinttyneisiin tapoihin. Nopean ja tehokkaan ihmedieetin sijaan olisikin siis tärkeämpää muuttaa kokonaisuutta pieni osio kerrallaan. Lähde liikkeelle vaikka lyhyistä kävelylenkeistä. Ota tavoiteeksi pidättäytyä herkuista arkena, ja viikonloppuna voit antaa itsellesi luvan herkutella hyvällä omalla tunnolla. Lisäämällä arkeesi pieniä hyvinvointiasi lisääviä asioita yksi kerrallaan, saat rakennettua vakaan perustan jonka päälle saat koottua juuri omanlaisesi, hyvinvoivan arjen. Pitkän aikavälin tavoitteen asettaminen voi tuntua haastavalta, ja usein lyhytaikaiset tehodieetit ja projektit tuovatkin merkittävästi suurempia tuloksia lyhyen ajan sisällä, mutta siitäkin huolimatta usein pitkän aikavälin tavotteiden eteen työskentely voi tuoda arkeesi pysyvämpiä, omaa hyvinvointiasi lisääviä rutiineja. Älä siis laita koko pakettia uusiksi kerralla tavoitellessasi omaa hyvinvointiasi!
Mikä on realistinen määrä liikuntaa pikkulapsiarjessa?
Oman hyvinvointini perusta on säännöllinen liikunta, päivittäinen ulkoilu sekä säännöllinen, mahdollisimman ravitseva ruoka. Oma henkilökohtainen tavoitteeni on tällä hetkellä treenata kolme kertaa viikossa. Se on vähemmän, mitä todellisuudessa haluaisin. Parhaimmillaan olen treenannut viisi kertaa viikossa kovaa, ja todella nauttinut siitä. Mutta tämän hetkiseen elämäntilanteeseeni sekä muuhun kuormitukseen nähden se on sula mahdottomuus. Katkonaisten yöunien ja kiireisen arjen keskellä kolme kertaa viikossa on hyvä määrä. On parempi asettaa itselleen realistinen, pieni tavoite. Mikäli sitten aikani ja energiani riittää, voin liikkua enemmänkin. Tällainen pienten tavotteiden ylittäminen tuo hurjasti lisää energiaa ja motivaatiota.
Voimaa omasta ajasta
Salitreenit on minulle omaa aikaa parhammillaan. Treeni tarkoittaa minulle sitä, että kokonaisen tunnin ajan saan kuunnella musiikkia ja treenata, ilman että kukaan keskeyttää minua. Ei vaatimuksia, ei lahkeessa roikkuvaa taaperoa. Vain minä, painot ja musiikki. Ja ai että se oma aika tekeekin hyvää arjen keskellä! Tällä hetkellä säännöllinen treenaaminen on oikeastaan ainoa tapani viettää omaa aikaa, ja se sopii minulle paremmin kuin hyvin. En oikeastaan rehellisesti sanottuna keksisikään parempaa tapaa nauttia omasta ajasta kuin tehdä kunnon tehokas salitreeni! Tammikuun alussa aloitin treenit Easyfit Kouvolan tiloissa, ja sain kunnian toimia heidän brändilähettiläänään tänä vuonna. Tiedossa on siis mielekästä, monipuolista treenaamista laadukkailla laitteilla. Tulen varmasti myöhemmin kertomaan lisää salin monipuolisista mahdollisuuksista!
Tärkein neuvoni on siis se, että VÄLTÄ lyhytaikaisia, mahdollisesti suuriakin muutoksia mahdollistavia rutistuksia kuten ihmedieettejä sekä liian suurien muutosten tekemistä kerralla. Sen sijaan keskity pieniin asioihin, äläkä vertaa itseäsi suotta muihin. Mikäli päätät lähteä muuttamaan omia tottumuksiasi ja lisäämään järjestelmällisesti omaa hyvinvointiasi, et voi olla matkan alussa samassa pisteessä kuin joku muu, paljon sinua aikaisemmin esimerkiksi salitreenit aloittanut. Keskity siis itseesi, oman kehosi ja mielesi kuunteluun sekä itsellesi asettamiin tavoitteisiin ja niitä kohti kulkemiseen. Tee muutos pieni askel kerrallaan, ja nauti matkasta. Sopiva pieni tavoite omien tottumusten muuttamiseksi ja oman hyvinvoinnin lisäämiseksi pitkällä aikavälillä voi olla esimerkiksi jokin seuraavista;
- Ulkoile päivittäin edes viisi minuuttia.
- Juo päivittäin 2 litraa vettä
- Nuku riittävästi, ja pyri myös mahdollistamaan mahdollisimman laadukas uni.
- Urheile kolme kertaa viikossa
- Pyri syömään arkisin laadukasta, ravitsevaa ruokaa.
- Vähennä herkuttelua. Älä suotta lopeta kerralla kokonaan!
Muista olla armollinen itsellesi! Muutos ei tapahdu yhdessä yössä!