PIHISTÄ VAI PANOSTA? – PUHUTAAN RAHASTA
Kaupallinen yhteistyö Sortter
Raha – tuo ihana, ikuisesti suomalaisten keskuudessa hiukan tabu aihe. Lapsiperheiden keskuudessa raha puhuttaa pääasiallisesti kahdessa asiayhteydessä; lapsen saamisen mukanaan tuomissa kustannuksissa, sekä lapselle säästämisessä. Raha ja omat rahankäyttötottumukseni ovat asia, josta en ole ikinä aiemmin puhunut missään sosiaalisen median kanavissani. Ja aihe on toisaalta minulle hieman vaikea, vaikka tietyllä tapaa haluan pyristellä aiheesta vaikenemista vastaan ja kannatan esimerkiksi avointa palkkakeskustelua. Tiedostan myös olevani joiltakin osin varsin etuoikeutetussa asemassa ollessani tulotasoltani karkeasti noin keskiluokkaa. En siis joudu esimerkiksi laskemaan senttejä kaupassa, vaikka toisaalta olenkin rahankäytöstäni melkoisen tarkka. Mihin sitten rahani käytän, mihin panostan ja missä pihistän? Minkälaisia menoeriä minulla on kuukausitasolla, ja mitkä ovat vinkkini oman rahankäytön tarkasteluun ja järkevään rahan käyttöön?
Mihin lapsiperheessä kuluu rahaa?
Lapsiperheessä rahaa kuluu väistämättä erilaisiin asioihin. Ruoka, asuminen, liikkuminen ja erilaiset lapsista koituvat kuluerät ovat varmaankin suurimmat menoerät lapsiarjessa. Suurin siivu varmasti meillä kaikilla menee pakollisiin asumismenoihin; vuokra tai lainan lyhennys, mahdolliset lämmityskulut, sähkö ja vesi. Näistä monella kertyy kuukausitasolla sievoinen summa. Muita kuukausittaisia kulueriä ovat esimerkiksi puhelinliittymä, vakuutukset, autoon liittyvät kulut kuten polttoaine ja verot sekä autolaina. Ja kaikki nämä ovat myös osa meidän perheen kuluja. Erityisesti näiden isojen kuluerien kohdalla kannattaa olla tarkkana, ja tutustua siihen mistä omat maksut koostuvat. Minkälainen korko lainoissa on, ja mikä on luoton todellinen kustannus?
Millaisen rahakasvatuksen olen itse saanut, entä mihin panostan ja missä pihistän?
Kaikilla meillä on elämässämme asioita, joihin olemme valmiita rahallisesti panostamaan, ja vastaavasti asioita joissa suosimme halvinta mahdollista. Mihin itse panostan, ja mistä pihistän? Olen itse kiitollinen saamastani rahakasvatuksesta. Olen lapsesta asti oppinut, että raha ei kasva puussa ja ansaitakseen rahaa on tehtävä töitä. Minulla ei lapsuudessa ollut hienoimpia leluja tai kalleimpia harrastuksia, mutta sain kaiken tarvitsemani. Olen oppinut pitkäjänteiseen säästämiseen saavuttaakseni haluamiani asioita. Muistan, kuinka halusin aloittaa työnteon jo nuorena ansaitakseni itselleni hiukan käyttörahaa. Ammattikoulun alkaessa aloin säästämään rahaa ensimmäiseen omaan järjestelmäkameraani, joka maksoi tuolloin useamman sata euroa. Ja huh kuinka hienolta tuntui, kun vihdoin pääsin hypistelemään käsissä omalla työlläni ansaitsemaani kameraa.
Arjessa koen olevani meidän perheessä se tarkempi rahan käyttäjä. Panostan mielelläni hyvinvointiin liittyviin asioihin, kuten liikuntaan ja liikkumiseen sekä terveelliseen ruokaan. Toisaalta taas olen enemmän se ruoassa pihistelijä. Tarkastelen kaupassa kilohintoja, ja teen lähes kaiken itse. En esimerkiksi osta valmisruokaa ja suosin paljon sesongin kasviksia ja hedelmiä. En myöskään ole kovinkaan merkkiuskollinen, vaan voin aivan yhtä hyvin ostaa ketjun oman, hinnaltaan edullisemman tuotteen kuin vastaavan tuotteen tunnetulta brändiltä. Lisäksi minua ehkä hiukan hävettää myöntää, mutta en kaupassa seuraa juurikaan esimerkiksi tuotteiden kotimaisuutta. Olen siis tietyllä tapaa ruoan suhteen sekä pihistäjä, että panostaja.
Lapsiin liittyvät hankinnat ovat myös tietyllä tapaa asia mihin panostan ja haluan panostaa. Lapset kasvavat koko ajan, ja sitä kautta tarvitsevat myös isompia vaatteita. Lisäksi sääolot pakottavat tekemään erinäisiä hankintoja ympäri vuoden, kun tarvitaan kurahaalareita, toppavaatteita, kuorivaatteita, säänmukaisia kenkiä ja erilaisia rukkasia. Huh mikä hankintarumba! Lisäksi koen tärkeäksi tarjota lapsille mahdollisuudet monipuoliseen liikkumiseen, joten hankin myös mielelläni esimerkiksi sukset, luistimet ja kunnolliset polkupyörät.
Kuinka säästää rahaa?
Kuten sanottu, lapsiperheessä rahaa menee esimerkiksi lasten vaatteisiin vääjäämättä hiukan läpi vuoden. Mutta kuinka rahan säästäminen sitten onnistuu helpoiten? Lähtisin ensimmäisenä liikkeelle lainojen kilpailuttamisesta. Erityisesti mikäli sinulla on useampia lainoja, voit säästää näin suuriakin summia jopa hieman huomaamatta. Lainojen kilpailuttaminen onnistuu helposti Sortterin kautta. Sortter vertailee puolestasi lainoja ja auttaa sinua löytämään edullisen lainan eri luotonmyöntäjien valikoimista. Saat kätevästi yhdellä hakemuksella jopa 20 lainatarjousta, joista näet selkeästi kaikki luoton sisältämät kustannukset eriteltyinä. Sortterin avulla säästät paitsi rahaa – myös aikaa ja vaivaa. Sinun ei siis tarvitsee soitella eri pankkeihin ja verrata lainoja ja niiden kuluja, vaan Sortter kilpailuttaa lainan puolestasi. Esimerkiksi asuntolaina on varmasti monelle tuttu laina, jonka kilpailuttaminen varmasti kannattaa,
Lainojen kilpailuttamisen lisäksi helppo tapa säästää hiukan rahaa lapsiperheessä on tehdä lapsille harkittuja hankintoja sekä ennakoida esimerkiksi tulevan kauden vaatteita. Itse ostan usein seuraavan kauden vaatteet ennakkoon edellisen kauden alennusmyynneistä, ja etenkin kolmen lapsen kanssa säästän näin sievoisen summan. Lisäksi pyrin tekemään kestäviä vaatehankintoja erityisesti ulkovaatteiden kohdalla, jolloin vaatteet kestävät hyvänä lapselta toiselle. Lisäksi pyrin pitämään lasten vaatehankinnat mahdollisimman käytännöllisinä ja maltillisina. Tässä auttaa vaatekaapin säännöllinen läpi käyminen sekä tarvelistan kirjoittaminen. Itseltäni tämä lista löytyy kätevästi puhelimen muistiinpanoista, josta voin ostoksilla tai kirpputorilla ollessani tarkistaa juuri sen hetkiset tarpeet. Kuka tarvitsee kurahousut ja missä koossa, ja löytyyköhän meiltä nyt kesäksi shortseja? Selkeän, ajantasaisen listan avulla välttyy helposti hutiostoksilta ja samalla vaatteiden määrän hallinta helpottuu. Ja samalla toki säästää myös rahaa.