LUUKKU 21 – SAARISTOLAISLEIPÄ
Saaristolaisleipä on oma klassinen ruokalahjani, jolla muistan läheisiäni erityisesti joulun aikaan. Tämä resepti on täynnä perinteen makua ja kodikasta tunnelmaa. Saaristolaisleipä on jo vuosia ollut osa jouluperinnettämme. Saaristolaisleipä maistuu myös lapsille ja erityisen hyvää se on paitsi ihan sellaisenaan, myös tietysti kalan kaverina.
Lue myös: LUUKKU 6 – BANAANILEIPÄ JOULUTWISTILLÄ
Saaristolaisleipä
1,5 litraa piimää
4pss kuivahiivaa
4dl siirappia
4,5dl olutmaltaita
2dl vehnäleseitä
2dl ruisjauhoja
1,5rkl suolaa
14dl vehnäjauhoja
Aaloita lämmittämällä piimä hiukan kädenlämpöä lämpöisemmäksi, noin 42 asteiseksi. Lisää siihen kuivahiiva ja anna sen liueta hetki. Sekoita sitten joukkoon siirappi, olutmaltaat, vehnäleseet, ruisjauhot ja suola. Lisää vehnäjauhot ja sekoita tasaiseksi. Taikinaa ei tarvitse vaivata. Koostumukseltaan taikina saa olla melko pehmeää. Kaada taikina kolmeen leipävuokaan. Voit halutessasi vuorata vuoat leivinpaperilla, jotta leipä lähtee varmasti hyvin irti vuoasta. Anna leivän kohota noin 1,5 tuntia.
Kuumenna uuni 175 asteeseen ja paista leipää noin tunti. Voitele tunnin jälkeen siirappi-vesiseoksella ja paista vielä noin puoli tuntia, kunnes leivät ovat kypsiä. Anna leivän jäähtyä ennen leikkaamista.