|

LUUKKU 7 – HERKULLINEN SAARISTOLAISLEIPÄ

 

 

Saaristolaisleipä
Saaristolaisleipä on yksi mun ihan lemppari herkuista joulunaikana. Se sopii jotenkin tosi hyvin esimerkiksi kalan kanssa, ja miksei myös ihan sellaisenaan! Meillä tarjottiin myös häissä saaristolaisleipää, ja lisäksi se kuuluu meidän perinteiseen joulupöytään. Kaiken lisäksi saaristolaisleivän valmistaminen on todella helppoa, sillä taikinaa ei tarvitse laisinkaan vaivata! Kaikki aineet vain kätevästi sekaisin, pitkä kohotus ja paisto. Lopputuloksena on herkullinen, mukavan rouhea ja ihanan makea leipä. Nam! Leivät kannattaa leipoa jo muutama päivä ennen tarjoilua, sillä ne ovat parhaimmillaan kun niiden annetaan tekeytyä muutama päivä mieluiten viileässä. Mutta saaristolaisleipä maistuu kyllä taivaalliselta myös heti paiston jälkeen!

 

Saaristolaisleipä

Saaristolaisleipä

1 litra piimää

2,5pss kuivahiivaa

3dl siirappia

3dl olutmaltaita

1,5dl vehnäleseitä

1,5dl ruisleseitä

3dl ruisjauhoja

1rkl suolaa

10dl vehnäjauhoja

Voiteluun siirappivettä

 

Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi. Lisää joukkoon kuivat ainekset ja sekoita taikina tasaiseksi. Taikinaa ei tarvitse vaivata. Jaa taikina kahteen voideltuun 1,5 litran leipävuokaan. Peitä leivinliinalla ja anna kohota lämpimässä, vedottomassa paikassa 1,5 tuntia. Tämän jälkeen paista leivät 175 asteessa. Paistoaika on noin kaksi tuntia, ja paiston loppuvaiheessa leivät voidellaan siirappivedellä joka tuo leipiin ihanan makuisen ja rapean kuoren. Leipien kannattaa antaa tekeytyä muutaman päivän ajan, mieluiten kylmässä.

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *