IMETYKSEN LOPETTAMINEN HERÄTTÄÄ TUNTEITA

Untitled

Imetys on ainutlaatuinen kokemus äidille ja vauvalle. Se voi olla ihanaa ja tärkeää aikaa. Itse olen kiitollinen, että olen pystynyt imettämään meidän lapsia varsin pitkään, jokaista vähintään 1,5 vuotta. Nyt muutama viikko sitten myös meidän kolmannen pienen kanssa imetystaipale päättyi 1v 7kk iässä. Vaikka imetys onkin ihanaa, on varmasti myös täysin normaalia ja luonnollista, että jossain vaiheessa vieroittaminen tuntuu hyvältä ratkaisulta. Toiset lapset vieroittautuvat rinnasta itse, mutta ainakin meillä jokaisen lapsen kanssa olen jonkin verran joutunut itse aktiivisesti toimimaan asian eteen.Jokainen äiti tekee päätöksen imetyksen lopettamisesta omien tarpeidensa, vauvan tarpeiden ja perhetilanteensa perusteella.


Lue myös: VINKIT IMETYKSEN ALKUTAIPALEELLE & TÄYSIMETYS & MAIDON PUMPPAAMINEN
Omalla kohdallani imetystaipale ja etenkään yöimetyksestä luopuminen ei ole mennyt aina samaa tiettyä kaavaa. Esikoisen kanssa itseasiassa ensin jäivät imetyskerrat päiviltä pois, kun palasin töihin. Jäljelle jäi tässä vaiheessa kuitenkin yöimetys, joka tuntui tuovan lohtua ja läheisyyttä meille molemmille uudessa arjessa. Melko pian kuitenkin lopetimme sitten imetyksen kokonaan, sillä tuossa tilanteessa se tuntui helpommalta ratkaisulta kuin yrittää siirtää imetystä yöstä päivään.

Kahden nuoremman kanssa sitten ollaankin luovuttu yöimetyksistä ja hyvissä ajoin ennen vuoden ikää, mikä on ollut ihan paras ratkaisu jokaisen yöunien takaamiseksi. Ollaan toteutettu unikoulu molempien lasten kohdalla, ja jo muutamassa yössä vauva on unohtanut yöimetyksen. Yöimetys voi jossain vaiheessa vauvavuotta alkaa tuntumaan haastavalta, kun itse kaipaisi enemmän unta ja nimenomaan keskeytyksetöntä unta. Tällöin yöimetyksestä vieroittaminen voi olla hyödyllistä. Vieroittamisprosessi voi kuitenkin olla tunneikävä ja herättää ristiriitaisia tunteita äidissä. On tärkeää olla itselleen armollinen ja luottaa omiin päätöksiin. Yksi lähestymistapa yöimetyksestä vieroittamiseen on vähentää imetyksen tiheyttä yöaikaan. Voit esimerkiksi tarjota vauvalle ennen nukkumaanmenoa riittävästi maitoa tai kiinteitä ruokia, jotta hän ei ole nälkäinen yöllä. Kun vauva herää yöllä, voit tarjota lohdutusta ja rauhoittelua muilla tavoilla, kuten sylittelyllä, hellävaraisella puhuttelulla tai muiden tuttujen unirutiinien ylläpitämisellä.

Untitled
Yksi asia, mitä en rehellisesti sanottuna muistanut imetyksen lopettamiseen liittyen on siihen liittyvät fyysiset oireet. En ainakaan muista huomanneeni minkäänlaisia oireita aiemmilla kerroilla, mutta toki tähän voi vahvasti liittyä se, että olen aiemmilla kerroilla ollut jo uudelleen raskaana lopettaessani imetyksen. Olen kyllä lukenut imetyksen lopettamiseen liittyvistä erilaisista oireista, joita voivat olla tyypillisen rintojen pingottuneisuuden lisäksi esimerkiksi uupumus, mielialamuutokset sekä päänsärky. Rehellisesti sanottuna en edes tajunnut kyseessä olevan imetyksen lopettamiseen liittyvät oireet, ennen kuin ystäväni kyseli olenko huomannut mitään oireita. Vastasin vain että en kyllä ole, mutta tarkemmin asiaa mietittyäni osasin sitten yhdistää nämä imetyksen lopettamiseen. En nimittäin todellakaan kärsi usein päänsärystä, ja heti päänsäryn perään sain vajaan viikon kestävän väsymyksen joka pakotti nukkumaan päiväunet joka päivä. Tämä ei ole itselleni tyypillistä, vaikka arkeni toki aktiivista ja ajoittain kuormittavaakin voi olla. No, onneksi näitä oireita ei kestänyt viikkoa kauempaa ja nyt olo on jo normaali. Ja tietyllä tapaa jopa mielenkiinnolla odotan, millaisia tuntemuksia imetyksen loppuminen ja sitä kautta hormonitoiminnan normalisoituminen mahdollisesti tuo tullessaan.

Untitled
Vieroittaminen voi olla haastava prosessi sekä äidille että vauvalle. Tässä muutamia vinkkejä, jotka voivat auttaa tässä siirtymässä:

– Asteittainen vieroittaminen: Vieroittaminen voi olla helpompaa, mikäli se tapahtuu asteittain. Jätä siis imetyskertoja pois yksi kerrallaan. Itselleni helpointa on ollut karsia ensin imetyskertoja keskeltä päivää, ja keskittää ne unien yhteyteen. Tämän meidän kolmannen minin kanssa esimerkiksi imetin lopulta enää unien jälkeen aamulla ja iltapäivällä. Viimeisenä jätin pois aamun imetyksen. Aamun imetys tuntui olevan meidän taaperolle kovin tärkeä, joten tuntui luonnolliselta jättää se pois viimeisenä.

Tarjoa kiinteitä ruokia: Kiinteiden ruokien tarjoaminen voi auttaa tottumaan uuteen ruokailurutiiniin ja vähentää imetyksen tarvetta. Ja etenkin yöimetyksiä lopettaessa kannattaa varmistaa, että vauva syö riittävän tukevan iltapalan ollakseen kylläinen läpi yön.

– Tarjoa lohdutusta: Imetys on usein enemmän kuin vain ruokailuhetki vauvalle. Se voi olla myös lohdutusta ja läheisyyttä. Kun vieroitat, tarjoa vauvalle muita lohdutuksen muotoja, kuten syliä tai hellää rauhoittelua.
Kuuntele itseäsi: Päätös imetyksen lopettamisesta on henkilökohtainen. Jos tunnet, että on aika lopettaa imetys, luota omaan intuitioosi. Älä tunne syyllisyyttä päätöksesi takia, sillä jokainen äiti tekee parhaan päätöksen omien tarpeidensa perusteella.

Vieroittaminen ja imetyksen lopettaminen voivat olla tunteikkaita ja haastavia aikoja äidille. On tärkeää saada tukea ja keskustella tuntemuksista muiden äitien, terveydenhuollon ammattilaisten tai imetyskonsultin kanssa. Muista, että imetyksen lopettaminen ei vähennä äidin ja vauvan välistä läheisyyttä tai rakkautta. Se avaa uusia mahdollisuuksia ja vaiheita lapsesi kasvulle ja kehitykselle.

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *