LAPSEN ÄÄNNEVIRHEET – ÄRRÄTREENISTÄ APUA ÄÄNTEIDEN OPETTELUUN
Kaupallinen yhteistyö: ÄrräTreeni
Ärrän kierrän orren ympäri, ässän pistän taskuun. Menikö kieli solmuun? Tai käsi ylös, jos kyseinen loru on itsellesi lapsuudesta tuttu. Niin minullekkin, sillä omassa puheessani on lapsuudessa ollut useampikin äännevirhe joita korjattiin puheterapiassa. Ja nyt me olemme parhaillaan jonossa puheterapiaan, eli meillä on edessä puheterapian aloitus todennäköisesti ensi vuoden alkupuolella. Koska jonot puheterapiaan ovat pitkiä, päätimme ottaa ohjat omiin käsiimme ja pyrkiä parhaamme mukaan tukemaan lasten puheen kehitystä. Näin tavan tallaajana meillä toki ei ole kovinkaan monipuolisia konsteja tähän, mutta teemme voitavamme ja lisäksi otimme apuun ammattilaisten kehittämät ÄrräTreenit!
Muistan omasta lapsuudestani, kuinka opin R-äänteen vasta varsin myöhään. Ja varhaislapsuudessa puheeni oli paitsi nopeatempoista – myös vaikeasti ymmärrettävää. Osittain siksi, että puheesta puuttui varsin paljon äänteitä. Ellen ihan väärin sano, niin aina puheterapian aloittamiseen asti puheesta puuttui S-, R-, L-, K- sekä J-äänteet. Puheterapian aloitin päiväkoti-ikäisenä, ja aika nopeasti tuloksia alkoikin tulla. Muistan elävästi puheterapiasta erilaiset kielijumpat, ja äänenpainoharjoitteet.
Lapsen puheen kehityksen tukeminen
Lapsen puhe kehittyy todella yksilöllisesti, ja puheen kehitystä voi myös vanhempana tukea monin tavoin. Tärkein keino varmaankin on vuorovaikutus lasten kanssa. Kun puheen kehitykselle on olemassa hyvät puitteet – on taitojen hyvä kehittyä. Lapselle tulee puhua rauhallisesti, ja antaa tilaa myös vuorovaikutukselle. Muistan itse puhuneeni meidän lapsille paljon, jo ennen kuin esikoinen osasi puhua. Hiukan isommalle vauvalle tulee automaattisesti nimettyä erilaisia asioita ja esineitä, jolloin hänen sanavarstonsa laajentuu pikkuhiljaa. Myös oman toiminnan kuvailu on varmasti monelle vanhemmalle tuttu ilmiö, joka myös edesauttaa puheen kehittymistä: ”Noniin, äiti ottaa sinut nyt syliin”, tai vaikkapa ”Ompa kaunis auringonpaiste tänään”. Pieniä, arkisia asioita. Myös lukeminen kehittää lapsen sanavarastoa ja tukee puheen kehitystä.
Kannattaa kuitenkin myös muistaa, että viivästymät puheenkehityksessä ovat yllättävänkin yleisiä, eivätkä välttämättä millään tasolla seurausta vanhemman tekemisistä tai tekemättömyydestä. Jokainen lapsi kehittyy omaan tahtiinsa. Tutkimusten mukaan jopa kolmasosalla kouluikäisistä lapsista esiintyy äännevirheitä, joiden pohjalla voi olla esimerkiksi tarvittavien liikemallien puutteellisuus, kehittymätön puhemotoriikka, kuuloerottelun vaikeus, purentavirheet tai kielijänne.
Äännevirheet puheessa – mikä avuksi?
Äännevirheet ovat yleinen puheen häiriö. Tyypillisin näistä on on varmaankin r-äänteen puuttuminen, eli kansankielellä ”r-vika”. R-äänne on äänteistä vaikein oppia, mutta myös muut äänteet voivat aiheuttaa hankaluuksia. Kuten sanottu, lasten äännevirheet ovat yllättävän yleisiä, ja yleensä ne korjaantuvat viimeistään puheterapeutin vastaanotolta saatavilla harjoitteilla joiden avulla tuetaan suun motoriikkaa.
Meillä lapset ovat oppineet puhumaan vähintäänkin ikätasoisesti – ja puhetta todellakin tulee. Ja paljon. Heti siitä hetkestä alkaen, kun silmät aamulla aukeavat. Ja päättyen tietysti siihen hetkeen, kun pää illalla painuu tyynyyn. Erityisesti esikoisella sanavarasto on aina ollut todella laaja. Mutta kyllä meidänkin lapsilla on ollut omat haasteensa puheen kehityksen kanssa – nimittäin äännevirheet. Meidän pian 5-vuotiaalta esikoiselta puuttuu puheesta R-äänne, ja keskimmäiseltä äänteitä puuttuu useampi. Ja nimenomaan keskimmäisen kanssa saatiin kesällä lähete puheterapiaan, johon tosin harmillisesti ainakin meidän asuinseudulla jonot ovat melkoisen pitkiä. Tästä syystä otettiinkin testiin ÄrräTreenit, josko saataisiin puheterapian harjoitteilla itsenäisesti edistystä aikaiseksi.
ÄrräTreeni
ÄrräTreeni on moderni apuväline ääntämisvaikeuksista kärsiville lapsille ja heidän vanhemmilleen. ÄrräTreeni sekä muut saman tuoteperheen sovellukset tuovat puheterapiasta tutut, tehokkaat harjoitusmetodit helposti älypuhelimeen tai tablettiin. ÄrräTreenit on kehitetty yhdessä Suomalaisten puheterapeuttien kanssa, ja sovellus on suunniteltu tueksi puheterapian rinnalle. ÄrräTreenit sisältävät paljon puheterapiasta tuttuja metodeja, jotka toimivat kotona toteutettuna tehokkaana apuvälineenä äänteiden harjoittelussa.
ÄrräTreenien avulla äänteiden harjoittelu onnistuu omien aikataulujen mukaisesti kotona, ja ennen kaikkea ÄrräTreenien avulla harjoittelu on lapselle mielekästä. ÄrräTreeni on suunniteltu käytettäväksi yhdessä vanhemman kanssa. Sovellus on helppokäyttöinen, ja antaa lapselle selkeät ohjeet harjoituksista. Meillä isompi lapsi osaa käyttää sovellusta hyvin myös itsenäisesti, mutta keskimmäiselle osa harjoituksista on vielä selkeästi melko haastavia. Koen kuitenkin, että myös hänen kanssaan ollaan saatu edistystä aikaiseksi yhdessä säännöllisesti harjoittelemalla. Ja ÄrräTreeni onkin mielestäni siitä varsin näppärä sovellus, että yhdessä vanhemman kanssa se sopii monen ikäisille lapsille. ÄrräTreeneillä äänteiden harjoittelu kotona on helppoa, ja sovelluksen voi ottaa käyttöön puheterapian tukena, ilman puheterapiaa tai vaikkapa odotellessa pääsyä puheterapiaan kuten meidän tapauksessa.
ÄrräTreeni pähkinänkuoressa;
- Yhdessä puheterapeuttien kanssa suunniteltu sovellus
- Sisältää puheterapiastakin tuttuja metodeja, joiden avulla äänteiden harjoittelu on tehokasta ja hauskaa
- Monipuolisesti äänteiden oppimista tukevia harjoituksia, joissa tunnistetaan ja harjoitellaan äännettä. Lisäksi sovelluksessa on suun motoriikkaa kehittäviä hauskoja suujumppa ohjeita
- Helppokäyttöinen ja lapselle mielenkiintoinen sovellus