LUUKKU 7 – PIPARIEN LEIVONTAA LASTEN KANSSA

DSC_2398
Joulu on täynnä perinteitä, mutta piparien leivonta on ehdottomasti yksi parhaista jouluperinteistä lasten kanssa! Pipareiden leipominen ja koristelu on yksi niistä asioista, jotka tuovat jouluun tunnelmaa. Me valmistamme usein myös piparkakkutalon, joka on vuosittainen hitti. Tai etenkin sen tuhoaminen joulun jälkeen. Postauksen lopussa joulun paras piparkakkutaikinan resepti.

Lue myös: LUUKKU 6 – PIPARKAKKUTALON KAAVAT

DSC_2395
Tänä vuonna päätimme kokeilla uutta tapaa koristella piparit. Ennen paistamista lapset painoivat erilaisia kuvioita pipareihin Kastehelmi-lautasella. Se oli yksinkertainen ja hauskalta kuulostava idea, ja tuloksena oli kauniita kuvioita pipareiden pinnassa. Paistamisen jälkeen oli aika viimeistellä piparit tomusokerilla. Sormella sivelemällä tomusokerin sai hyvin lautasen muodostamiin kuvioihin, ja tämä oli ihanan helppo ja siisti koristelutapa myös lasten kanssa. Vaikka kyllähän niitä perinteisiä pikeeriversioitakin on vielä askarreltava!

Pipareiden leivonnassa tärkeintä ei ole varsinaisesti herkullinen lopputulos, vaan koko leivontaprosessi on arvokas hetki perheen parissa. Se ei aina suju täydellisesti, ja jauhoja voi päätyä lattialle enemmän kuin taikinaan, mutta juuri nämä pienet sotkut ja epätäydellisyydet tekevät hetkestä niin arvokkaan ja muistorikkaan. Ja tunnustettakoon myös, että usein sitä taikinaa päätyy pienistä käsistä varmaan enemmän suuhun kuin uuniin..

Joulupipareiden leivonta lasten kanssa ei ole glamouria, mutta se on aitoa ja lämmintä yhdessäoloa. Se on hetkiä, joita lapset muistavat vielä aikuisenakin hymyssään, kun he kertaavat menneitä joulujaan. Ja vaikka Kastehelmi-lautanen ei tehnyt pipareista taikaa, se toi mukavaa vaihtelua ja hymyjä lasten kasvoille – aivan kuten jouluperinteen kuuluukin.

Tunnelmia meidän leivontatuokiosta videomuodossa löydät instasta!

DSC_2404

Piparkakkutaikina

1½ dl tummaa siirappia
2dl sokeria
250g voita
1rkl kanelia
1rkl inkivääriä
1rkl neilikkaa
0,5tl suolaa
2 kananmunaa
2tl ruokasoodaa
1 appelsiinin kuori raastettuna
9dl vehnäjauhoja

Mittaa kattilaan voi, sokeri, siirappi sekä mausteet. Raasta joukkoon appelsiinin kuori. Keitä kunnes seos on tasaista ja kiiltävää. Jäähdytä hyvin. Vatkaa joukkoon kananmunat. Sekoita sooda ja jauhot keskenään ja lisää taikinaan. Sekoita tasaiseksi ja anna jähmettyä jääkaapissa. Kauli pienissä erissä ohueksi levyksi. Ota muotilla pipareita. Paista 200 asteessa n. 4-8 minuuttia pipareiden koosta riippuen.

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *