LUUKKU 6 – PIPARKAKKUTALON KAAVAT
Meidän joulun odotukseen kuuluu perinteisesti piparkakkutalo. Myös tänä vuonna valmistui ihana itse tehty piparkakkutalo, jota varten askartelin kaavat itse. Ajattelinkin nyt jakaa omat vinkkini piparkakkutalon tekemiseen, sekä itse tekemäni piparkakkutalon kaavat. Kaavat löydät tästä! Kannattaa huomioida, että minun tekemäni piparkakkutalo on hieman kookkaampi, eikä sen kaavat skaalaudu oikein A4 kokoiselle paperille. Halutessasi isomman talon kannattaa siis kaavat tulostaa isommalle paperille, mutta kaavat ovat käyttökelpoiset myös A4 kokoiselle paperille tulostettuna jolloin talosta tulee hieman pienempi.
Piparkakkutaikina
1,5dl siirappia
2dl sokeria
250g voita
1rkl kanelia
1rkl inkivääriä
1rkl neilikkaa
1/2tl suolaa
2 kananmunaa
2tl ruokasoodaa
9dl vehnäjauhoja
Mittaa kattilaan sokeri, voi siirappi sekä mausteet. Keitä samalla sekoittaen, kunnes sokeri on sulanut ja seos on tasaista ja kiiltävää. Jäähdytä. Vatkaa joukkoon kananmunat. Sekoita vehnäjauhot ja ruokasooda keskenään ja lisää jauhoseos taikinaan. Sekoita tasaiseksi. Anna kovettua kylmässä. Kauli taikina ohueksi levyksi jauhotetulla pöydällä ja leikkaa kaavoja käyttäen tarvitsemasi piparkakkutalon osat. Paista 200 asteessa kypsiksi. Anna piparien jäähtyä tasaisella alustalla kunnolla ennen koristelua ja kasaamista.
Vinkit piparkakkutalon kasaamiseen
– Varaa aikaa ja kärsivällisyyttä.
– Anna piparkakkutalon osien jäähtyä kunnolla ennen koristelua. Koristelussa voit käyttää esimerkiksi pikeeriä ja makeisia.
– Ennen piparkakkutalon kasaamista kannattaa varmistaa osien yhteensopivuus. Tarvittaessa voit suoristaa osia hieman raastinraudan avulla.
– Piparkakkutalon osien yhteen liimaasimessa kannattaa käyttää sulatettua sokeria. Sulata sokeri kattilassa tai paistinpannulla. Varo sormia, sillä sokeri on todella kuumaa!
– Sulatettu sokeri jähmettyy nopeasti. Käyttämäsi kattilan ja työvälineet saat puhdistettua keittämällä niissä vettä.
– Piparkakkutalon saumat voit halutessasi koristella vielä kasaamisen jälkeen pikeerillä.