Luukku 12. Paahdettu rosolli
Olen ehdottomasti sitä mieltä, että rosolli kuuluu joulupöytään. Joskus sitä kuitenkin kaipaa pientä vaihtelua, ja tämä paahdettu rosolli tarjoaa juuri sopivaa pientä vaihtelua, kuitenkin perinteitä kunnioittaen. Paahtamalla juureksien makuun saadaan uudenlaista syvyyttä, ja kaunis raitajuuri sekä keltajuuri tuovat rosollin ulkonäköön muutenkin pientä uudenlaista twistiä. Tämä moderni versio on täydellinen vaihtoehto, jos haluat yllättää vieraat tai tuoda joulupöytään jotain uutta.
Lue myös: Päärynä-mascarponetortutPaahdettu rosolli & punajuurikreemi
Paahdettu rosolli:
- 2 raitajuurta
- 1 punajuuri
- 1 pieni keltajuuri
- 1 sipuli
- 2 porkkanaa
- 2 rkl oliiviöljyä
- 1 rkl hunajaa
- 1 tl suolaa
- Ripaus mustapippuria ja timjamia
Punajuurikreemi:
- 2 keskikokoista punajuurta (keitettynä tai paahdettuna, kuorittuna)
- 100 g ranskankermaa tai kaurafraichea
- 1 tl sitruunamehua
- 1 tl hunajaa
- Suolaa ja mustapippuria maun mukaan
Viimeistely:
- Tuoretta tilliä tai persiljaa koristeeksi
Kuori ja kuutioi raitajuuri, punajuuri, keltajuuri ja porkkanat pieniksi paloiksi. Kuori ja paloittele sipuli
Sekoita juurekset ja sipuli kulhossa oliiviöljyn, hunajan, suolan, pippurin ja timjamin kanssa. Levitä ne leivinpaperilla vuoratulle pellille.
Paahda 200 °C:ssa noin 20 minuuttia, kunnes juurekset ovat pehmeitä ja saaneet kauniin paahteisen pinnan.
Valmista punajuurikreemi:
Soseuta keitetyt tai paahdetut punajuuret sileäksi tehosekoittimessa. Lisää joukkoon ranskankerma ja hunaja. Sekoita tasaiseksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Jos kreemi on liian paksua, voit lisätä pienen tilkan vettä tai kasvipohjaista kermaa.
Levitä punajuurikreemi lautasen pohjalle tai tarjoiluvadille kauniiksi pohjaksi. Lisää päälle sitruunamehua. Asettele paahdetut juurekset päälle. Viimeistele tuoreilla yrteillä.