Milloin saa jouluttaa?
Joulu! Se ihana aika, kun koti täyttyy valosta, lämmöstä ja glögin tuoksusta. Mutta kysymys, joka jakaa mielipiteitä vuodesta toiseen, kuuluu: milloin on ”virallisesti” sallittua aloittaa joulufiilistely? Saako jouluttaa jo marraskuussa, vai pitääkö malttaa mielensä joulukuun alkuun?
Lue myös: DIY taaperon joulukalenteriOn kaksi leiriä: ne, jotka kaivavat koristeet ja joulumukit heti Halloweenin jälkeen, ja ne, jotka asettavat rajaksi joulukuun ensimmäisen päivän (tai jopa Itsenäisyyspäivän jälkeisen ajan). Tuntuu, että tämä kysymys on jokavuotinen hilpeä kiistakapula: saako jouluttaa jo marraskuussa, vai pitääkö malttaa mielensä aivan sinne joulukuun alkuun?Kieltämättä marraskuun synkkyydessä jouluvalot piristävät kummasti, ja ensimmäiset joulumainokset ilmestyvätkin jo hyvissä ajoin juuri syystä – me kaipaamme valoa ja tunnelmaa pimeän ajan keskelle!
Itse olen asettanut rajapyykiksi oman esikoiseni syntymäpäiväjuhlat, joita vietetään marraskuun puolivälin tienoilla. Synttärit tulevat ensin, ja vasta niiden jälkeen annetaan joululle vihreää valoa. Mutta silloinkin kuitenkin pikkuhiljaa ja nautiskellen – ilman kiirettä! Tähän mennessä kotiin on kuitenkin jo usein hiipinyt kynttilöitä, kausivaloja ja muita pieniä ”lämmitteleviä” yksityiskohtia, jotka tuovat talveen tunnelmaa ilman täyttä jouluryöppyä. Näitä en ehkä laskisi suoranaisesti joulukoristeiksi, vaan ne tuovat lähinnä sitä pehmeää tunnelmaa ja lämpöä, jota pimeinä iltoina kaivataan.
Pitkässä jouluttamisessa on ehdottomasti parasta se, että se kestää pitkään. Ja ei, en tosiaankaan ehdi kyllästyä jouluttamiseen ennen joulua. On ihana tunne, kun joulutunnelmaa saa rakentaa vähitellen, pala palalta – ilman stressiä tai kiirettä. Tiedän, että kaikki ehtii, kun ottaa aikaa fiilistelyyn ja antaa asioiden tapahtua omalla painollaan. Rakastan joulussa itse tekemisen meininkiä, ja alankin valmistelemaan esimerkiksi joululaatikoita pakastimeen hyvissä ajoin valmiiksi. Ja taas on viime hetken stressiä vähennetty!
Tämä vähittäinen lähestyminen tuo joulun taikaa jo kauan ennen varsinaista aattoa. Kun joulu vihdoin saapuu, tuntuu, että siihen on ehtinyt laskeutua rauhassa sen sijaan että se olisi vain yksi kiireinen hetki ja stressinaihe lisää vuodessa. Tällainen asteittainen joulutus mahdollistaa myös sen, että pystyn keskittymään joulun tärkeisiin hetkiin ja läheisten kanssa vietettyyn aikaan, ilman että koko paketti tulisi ”kerralla” ja veisi kaiken energian.
Ehkä loppujen lopuksi tärkeintä on löytää itselle sopiva tapa jouluttaa, joka tuntuu oikealta ja sopii omaan rytmiin. Olipa rajapyykki sitten marraskuun puoliväli, itsenäisyyspäivän jälkeinen aika tai mikä tahansa, tärkeintä on, että joulusta voi nauttia omaan tahtiin. Joulu on odotuksen juhla, ja joskus tuo odotus on lähes yhtä ihana kuin itse juhla. ✨ Joulumieltä voi viritellä lempeästi pitkin syksyä – kynttilöillä, talvisilla kukilla tai vaikka kuumalla kaakaolla. Ja kun on valmis, voi kaivaa joululaulut soimaan, ripustaa tonttulakin päähän ja antaa joulun laskeutua, omalla tyylillä ja ajallaan.