KUINKA OPETTAA LAPSI AJAMAAN PYÖRÄLLÄ?
Kaupallinen yhteistyö Bikester
Pyöräilykausi on alkamaisillaan, ja ainakin meillä lapset ovat varsin innokkaita pyöräilijöitä. Osittain tämän takana on varmasti malliesimerkki, sillä olen itsekin innokas pyöräilijä ja viime kesänä liikuimme lasten kanssa todella paljon pyörällä pyöräkärryn kanssa. Meillä esikoinen oppi ajamaan polkupyörällä varsin aikaisin, noin kolmen vuoden iässä. Tässä postauksessa kerron, kuinka meillä pyöräilyn opettelu sujui ja mitä asioita pyöräilyn opettelussa ja pyörän valinnassa kannattaa ottaa huomioon.
Kuinka opettaa lapsi ajamaan pyörällä?
Aloita potkupyöräilystä
Uskon, että ainakin meillä avainasemassa sujuvassa pyöräilyn oppimisessa on potkupyöräily. Meidän lapset ovat aloittaneet potkupyörällä ajamisen oman kiinnostuksensa mukaan melko varhain, aika pian sen jälkeen kun ovat oppineet kunnolla kävelemään. Meillä on käytössä Puky LR M potkupyörä. Potkupyöräilyssä tasapaino kehittyy hurjasti, ja samalla lapsi oppii pyörän sujuvaa hallintaa mikä on todella hyödyllistä polkupyöräilyn kannalta. Ei kuitenkaan kannata ottaa stressiä, vaikkei potkuttelu sujuisikaan. Lapsi varmasti oppii ajamaan pyörällä ennemmin tai myöhemmin. Tärkeää on kuunnella lapsen oman omaa kiinnostusta.
Polkupyörään tutustuminen
Polkupyörään tutustuminen kannattaa aloittaa lapsen ehdoilla. Lisäksi oman kokemukseni pohjalta suosittelen pyöräilyn aloittamista suoraan ilman apupyöriä, etenkin mikäli alla on harjoittelua potkupyörällä. Tällaisessa tapauksessa lapsen tasapaino on jo varmasti kehittynyt, ja pyöräilyn opettelu ilman apupyöriä onnistuu todella nopeasti. Apupyörien kanssa pyörän ajaminen on myös todella erilaista kuin ilman apupyöriä, ja esimerkiksi kääntyminen onnistuu hieman eri tavalla. Apupyörävaihe on siis ikään kuin hieman turha.
Otollisin ikä polkupyöräilyn oppimiselle taitaa olla neljän vuoden tienoilla. Kannattaa kuitenkin muistaa, että jokainen lapsi on yksilö ja oppii omaan tahtiinsa sekä oman mielenkiintonsa mukaan. Pyörän käsittely sekä ajoharjoittelu kannattaa aloittaa turvallisessa ympäristössä, eli suoraan liikenteen sekaan ei pienen lapsen kanssa kannata lähteä. Meillä tästä näkökulmasta on aivan otollinen ympäristö pyörään tutustumiseen, sillä asumme sen verran syrjässä että liikennettä ei käytännössä ole. Lapset ovat siis saaneet harjoitella pyörällä liikkumista rauhassa, ja ennen kaikkea turvallisesti omassa tahdissaan.
Ensimmäinen polkupyörä – Mitä pyörän valinnassa kannattaa ottaa huomioon?
Ensimmäisen polkupyörän valinta voi tuntua haastavalta, sillä pyöriä löytyy todellakin joka lähtöön. Suosittelen kuitenkin tekemään hiukan taustatyötä ennen pyörän hankintaa, ja etenkin ensimmäisen pyörän hankintaan kannattaa hiukan paneutua jotta pyöräilyn opettelu on lapselle mielekästä. Itse tein ennen pyörän hankintaa jonkin verran taustatyötä, ja tutustuin eri valmistajien eri malleihin. Meidän lasten pyörät olen päätynyt tilaamaan Bikester verkkokaupasta, josta myös oma pyöräni itse asiassa on peräisin.
Tärkein seikka pyörän valinnassa on ehdottomasti pyörän koko. Pyörä ei saa olla liian iso, mutta vastaavasti myös aivan liian pienellä pyörällä opettelu voi olla haastavaa. Näppituntumalla sanoisinkin, että ennemmin hiukan liian pieni kuin hiukan liian suuri pyörä. Liikkeelle lähtöä harjoitellessa on tärkeää että lapsen jalat ylettyvät tukevasti maahan kun lapsi istuu pyörän satulassa. Lisäksi ensimmäisen pyörän hankinnassa kannattaa kiinnittää huomiota pyörän painoon. Kevyellä pyörällä opettelu on huomattavasti helpompaa. Esimerkiksi meidän ensimmäinen kunnon pyörä Puky LS Pro 18″ painaa vain noin 8kg, mikä on vähemmän kuin mitä valtaosa markettien 12 tuumaisista pyöristä painaa. Kevyen pyörän hallinta on lapselle huomattavasti helpompaa, ja myös tasapainon säilyttäminen onnistuu paremmin. Sopivan pyörän koon valinnassa auttaa Bikesterin jokaisen pyörän tuotesivulta löytyvä kätevä laskuri. Syötä vain laskuriin lapsesi pituus, ja saat vinkkejä juuri omalle lapsellesi sopivan kokoisen pyörän löytämiseksi.
Lisäksi yksi pyörän valinnassa itselleni tärkeä seikka on jarrut. Toimivat jarrut ovat tärkeä edellytys turvalliselle pyöräilylle. Itse olen lasten pyörissä suosinut käsijarrullisia malleja, joissa siis myös takajarru on käsikäyttöinen. Näin lapsi ei vahingossa polkemista harjoitellessaan saa tehtyä lukkojarrutusta. Lisäksi isommissa pyörissä usein on ainoastaan käsikäyttöiset jarrut, joten koin käteväksi opettaa lapset suoraan niiden käyttöön. Tämäkin toki on makuasia, ja lapsi varmasti oppii käyttämään käsikäyttöisiä jarruja vaikka aloittaisikin pyöräilyn jalkajarrullisella mallilla.
Harjoittelun aloittaminen
Polkupyörällä ajon harjoittelu kannattaa aloittaa tasaisella alustalla. Kannattaa myös huomioida, että vaikka esimerkiksi nurmikolla kaatuminen on varmasti pehmeämpää, vaatii pehmeä alusta myös enemmän voimaa polkemiseen. Harjoittelun alkuvaiheessa lapsi todennäköisesti tarvitsee vielä apua tasapainon hakemisessa, ja helpoin tapa toteuttaa tämä on pitää lasta kevyesti kainaloiden alta kiinni. Harjoitteluvaihe vaatii paljon kärsivällisyyttä, niin lapselta kuin vanhemmaltakin. Kaatumista ei kannata pelätä, sillä kaatumiselta ei oikeastaan voi välttyä. Tätä on myös syytä painottaa lapselle, ja kannustaa lasta harjoittelemaan kaatumisista huolimatta. Lapset usein osaavat ikään kuin luontaisesti kaatua turvallisesti, ja meillä ainakin on lukuisista kaatumisista huolimatta säästytty suuremmilta haavereilta. Nykyisin meidän nelivuotias onkin jo varsin taitava pyörän käsittelijä ja jaksaa pyöräillä varsin pitkiäkin matkoja. Tälle keväälle pisin lenkki taitaa olla 13 kilometriä.
Ennen kaikkea pyöräilyn harjoittelussa koen hyvän ja helppokäyttöisen pyörän lisäksi todella tärkeäksi vanhempien esimerkin, kannustuksen sekä lapsen oman kiinnostuksen kuuntelun ja tukemisen. Jos vanhemmat tai isommat sisarukset ovat innokkaita pyöräilijöitä, voi pienen lapsen kiinnostus pyöräilyyn herätä varsin varhain. Kaikki lapset ovat kuitenkin yksilöitä, ja siinä missä meillä esikoinen osasi jo ajaa lähes tulkoon ilman vanhemman apua kolme vuotiaana, ei meidän nuoremmalla pian kolme vuotta täyttävällä neidillä ole minkäänlaista kiirettä pyöräilyn kanssa. Hän selkeästi vaatii vielä aikaa ja kannustusta. Jäämme siis odottelemaan todellista kiinnostuksen heräämistä ja kannustamme häntä pyörään tutustumisessa. Ehkä meillä jo kesän lopussa on kaksi reipasta pientä polkupyöräilijää.