AJATUKSIA NAISEUDESTA
Tänään vietetään kansainvälistä naistenpäivää, joten halusin näin naisena tulla jakamaan omia ajatuksiani naiseudesta. Naiseus on upea asia, ja mielestäni on tärkeää että kansainvälistä naistenpäivää vietetään. Vaikka nyky-yhteiskunnassa naisen asema onkin huomattavasti tasa-arvoisempi kuin taannoisina vuosina, on asiassa varmasti edelleen tehtävää. Siksi aiheesta ei yksinkertaisesti voi puhua liikaa. Monelle naistenpäivä merkitsee kukkia ja suklaata, ja eihän näissä huomion osoituksissa mitään väärää ole. Päivän takana vain on paljon syvempiäkin merkityksiä.
Naiseus on upeaa
Minusta on upeaa olla nainen. Ja etenkin äitiys on tietyllä tapaa lisännyt arvostustani naiseutta kohtaan, sekä tietysti myös arvostusta omaa kehoani kohtaan. Olen kiitollinen siitä, että olen saanut syntyä naiseksi. Ja ennen kaikkea että olen saanut kokea kaiken sen, mihin evoluutio naisen alunperin on luonut; raskauden, synnytyksen sekä äitiyden. En kuitenkaan koe äitiyttä naiseuden mittarina, nainen on ihan yhtä paljon nainen vaikkei olisikaan koskaan synnyttänyt. Ennen kaikkea on kuitenkin ihanaa elää naisena Suomessa. Meidän yhteiskunnassa ja kulttuurissa naisen asema on varsin hyvä, ja on upeaa että nainen saa olla oma itsensä siinä missä mieskin. On oikeus kylvää naisellisuutta, ja olla ylpeästi naisellinen nainen. Tai vastapainoisesti olla kädet mullassa luonnon lapsena. On oikeus edetä urallaan, ja tehdä työtä josta ansaita rahaa. Toki naisen euro oli vuonna 2021 84 senttiä, mikä on jälleen hyvä osoitus siitä että tasa-arvossa on vielä kehitettävää.
Minut on lapsesta asti kasvatettu pystyväksi. Oma-aloitteiseksi, ja määrätietoiseksi. Ja tätä koen myös olevani luonnostaan. Meillä ei kotona jaoteltu naisten ja miesten töitä, vaan sain osallistua vapaasti kaikkeen oman mielenkiintoni mukaan. Juoksin pitkin metsiä, kiipeilin ja rakensin. Viihdyin paljon poikien seurassa, ja olen aina kokenut oloni hieman ulkopuoliseksi isommissa tyttöporukoissa. Se ei silti vähennä naiseuttani millään tasolla. Vastapainoksi rakastan niitä stereotyyppisiä naisellisia asioita; kosmetiikkaa, ihonhoitoa ja korkokenkiä.
Mihin naistenpäivää tarvitaan?
Naistenpäivässä on ennen kaikkea kyse tasa-arvosta. Naisen tasa-arvoisesta oikeudesta esimerkiksi tasa-arvoiseen kohteluun työelämässä, terveydenhuollossa sekä oikeusjärjestelmän silmissä. On kerrassaan järkyttävää, että esimerkiksi seksuaalirikoksia koskevia lainsäädännön muutoksia on alettu ajamaan vasta nyt, vuonna 2022. Naisella on oikeus omaan kehoonsa ja sen koskemattomuuteen. Naisella on oikeus hyvinvointiin. Naisviha on yhteiskunnassa varsin syvälle juurtunutta, jopa naisien keskuudessa. Vastikään törmäsin instagramissa erään vaikuttajan stooriin siitä, kuinka hän on ennen paheksunut nuorten naisten kaupallisia yhteistöitä koska hänen sisäinen naisvihansa sai hänet ajattelemaan, että siellä ne naiset saavat helppoa rahaa. Vaikuttajamaailma kun on vahvasti juurikin nuorten naisten ala, mutta se ei vähennä sen työn arvoa tai etenkään määrää. Toinen hyvä esimerkki naisvihasta on mielestäni Suomen pääministeriin kohdistuvat sosiaalisen median keskustelut, jotka ovat täynnä tytöttelyä. Ja yllättäenkin yleensä äänessä taitavat olla ne keski-ikäiset miehet. En vain yksinkertaisesti ymmärrä mitä tekemistä sukupuolella on pääministerinkään tehtävässä, työtehtäviin kun ei taida sukupuolta määrittelevät kehonosat liittyä millään tavalla. No, asiat voisivat kyllä olla paljon huonomminkin, onhan Suomi kuitenkin yksi maailman tasa-arvoisimmista maista.
Tiivistettynä ensimmäistä kertaa vuonna 1975 vietetyn naistenpäivän ajatuksena on siis juhlistaa naisten oikeuksia. Tavoitteena olisi taata sukupuolten välinen tasa-arvo sekä vahvistaa tyttöjen ja naisten oikeuksia ja mahdollisuuksia esimerkiksi koulutuksen osalta. Lisäksi sukupuolten välinen epätasa-arvoisuus näkyy esimerkiksi palkkaeroissa, toimeentulossa sekä eläkkeessä. Naiset myös kokevat väkivaltaa, syrjintää sekä seksuaalista häirintää miehiä enemmän. Vuosina 2015-2017 naisista 39 prosenttia oli kokenut seksuaalista häirintää, kun vastaava luku miehillä oli 17 prosenttia. Yleisimpiä naisten kokemia seksuaalisen häirinnän muotoja olivat kaksimieliset vitsit sekä asiattomat vartaloon tai seksuaalisuuteen kohdistuvat huomautukset. Näihin asioihin ja ennen kaikkea asenteisiin puuttuminen ei ole helppoa, eikä muutos tapahdu yhdessä yössä. (Lähde: THL)
Kuinka tasa-arvoisuus näkyy meidän perheessä?
Koen tasa-arvoisuuden tärkeäksi, ja toivon että omalla kasvatustyölläni voin osoittaa tämän myös lapsilleni. Meillä ei jaotella töitä miesten tai naisten töihin, eikä kasvateta lapsia sen mukaan kumpaa sukupuolta he edustavat. En tarjoa lapsille leikkejä sukupuolen mukaan, vaan tytöillä on aivan yhtälainen oikeus autoleikkihin ja pojalla nukkeleikkeihin. Ennen kaikkea haluan opettaa lapsilleni, että heistä on moneksi – sukupuolesta riippumatta.
Oodi naiseudelle & naisille
Nainen, olet upea. Olet pystyvä ja kykenevä. Voit tehdä elämässäsi juuri itsesi näköisiä valintoja ja kulkea omaa polkuasi. Älä hyväksy huonoa tai epätasa-arvoista kohtelua. Ole oma itsesi. Ole juuri niin upea kuin olet, äläkä pienennä itseäsi. Älä väheksy omaa arvoasi, osaamistasi tai omia ominaisuuksiasi. Ole rohkeasti nainen.