|

NUNA NORR + VINKIT TURVAISTUIMEN VALINTAAN

Nuna Norr
Nuna Norr
Kaupallinen yhteistyö Nuna & AT-Lastenturva. Turvaistuimesta saatu alennusta näkyvyyttä vastaan.

Nyt kun Minea alkaa lähestymään puolen vuoden ikää, eli saa pian alkaa istumaan, alkoi uusien turvaistuimien hankinta olla meille ajankohtaista. Koska meillä on kaksi autoa käytössä, täytyi myös turvaistuimia hankkia kaksi. Tein aiheeseen liittyen paljon taustatyötä, selvittelin eri istuimien eroja ja pohdin meille järkevintä vaihtoehtoa sekä ominaisuuksiltaan, että hinnaltaan.

Ensimmäinen turvaistuin, joka meidän talouteen hankittiin turvakaukalon jälkeen oli Joie Spin 360. Tämän istuimen jälkeen meille on hankittu Axkid Wolmax sekä viimeisimpänä Nuna Norr sekä Britax Maxway plus. Syy, miksi valitsimme meille pääasialliseen käyttöön, ns. ”ykkösautoon” toiseksi istuimeksi juuri Nuna Norr istuimen, on kääntyvyys. Ensimmäistä turvaistuinta hankkiessamme olivat kääntyvät istuimeet juuri yleistyneet, ja esikoisen kanssa koimme kääntyvyyden todella käteväksi ominaisuudeksi, joka helpotti lapsen istuttamista autoon. Myös turvavöiden kiristäminen onnistuu todella helposti, kun lapsi on istuimen kanssa käännettynä ovea kohti. Tästä syystä päätimme hankkia toisen kääntyvän istuimen, ja tässä postauksessa jaan kokemuksia Nuna Norr istuimesta jonka ostimme AT-Lastenturvasta.

Turvaistuimen valinta

Turvaistuimen valintaan on syytä nähdä hiukan vaivaa, jotta istuin on mahdollisimman turvallinen ja pitkäikäinen. Turvaistuimia löytyy hyvinkin erilaisilla ominaisuuksilla sekä eri hintaluokista. Turvaistuimen valinnassa on syytä luottaa tunnettuihin merkkeihin, joiden istuimien turvallisuus on usein laajasti testattu. Toinen tärkeä asia on istuimen sopivuus omalle lapselle sekä omaan autoon. Lapsen on syytä olla istuimeen tarpeeksi pitkä, jotta vyöt reitittyvät oikein, jolloin istuin on mahdollisimman turvallinen. Myös istuimen sopivuus omaan autoon on tärkeää, sillä eri autoissa penkit ja etenkin penkkien kaltevuus on hyvinkin erilainen. Istuimien sopivuudesta omaan autoon ja omiin tarpeisiin voi kysellä esimerkiksi Facebookin Turvaistuimet-ryhmässä, jossa on paljon hyödyllistä tietoa eri turvaistuimista. Meillä molemmat autot ovat Volvo V70 mallia. Ennen ostopäätöksen tekemistä on järkevää sovittaa istuinta omaan autoon sekä omalle lapselle, jotta voi olla varma sen sopivuudesta omiin tarpeisiin.

Nuna Norr

Nuna Norr on uuden i-size standardin mukainen, 360 astetta kääntyvä turvaistuin, jossa lapsi matkustaa selkä menosuuntaan. Istuin sopii 40-105cm pituiselle lapselle, ja istuimen mukana tulevat erittäin tukevat ja muhkeat pehmusteet joiden avulla istuimesta saa sopivan pienelle vauvalle. Lisäksi istuimen mukana tulee erillinen, mesh-tyyppinen kesäpäällinen jonka avulla istuimesta saa todella hengittävän. Päällisen vaihto on helppoa ja nopeaa. Nuna Norr istuin on myös läpäissyt ruotsalaisen Plus testin, joka on vaativin selkä menosuuntaan suunnitelluille istuimille tehtävä turvallisuustesti. Istuin asennetaan auton Isofix kiinnikkeisiin. Isofix kiinnikkeissä sekä tukijalassa on kätevät väri-indikaattorit, joiden ansiosta väärinasennuksen riski on hyvin pieni. Istuimen asennus on helppoa, ja lisäksi istuimen säätäminen lapselle onnistuu todella kätevästi. Pääntuen saa säädettyä kätevästi yhdellä kädellä seitsemään eri korkeuteen ja lisäksi istuinta saa kallistettua seitsemään eri asentoon.

Nuna Norr
Nuna Norr
Nuna Norr

Nuna Norr taaperolla

Ensimmäisenä tätä uutta turvaistuinta pääsi kokeilemaan Sofia. Sofia on 2-vuotias, 92cm pitkä ja painaa 15kg. Painoraja isofix-istuimilla on 18kg, ja kasvukäyrien mukaan Sofian pitäisi olla sen kokoinen noin kolmen vuoden iässä. Vielä vuoden verran hän voi siis matkustaa isofix kiinnitteisessä istuimessa. Sofian asento tässä Nuna Norr istuimessa on melko pysty, ja toisinaan hänen nukahtaessaan pää retkahtaa eteen. Taaperon omin sanoin Nuna Norr istuin on hyvä istua. Istuimessa on hyvä jalkatila, ja pääntuen korkeus sekä istuimen kallistus on helppo säätää taaperolle sopivaksi.

Nuna Norr
Nuna Norr

Nuna Norr vauvalla

Nuna Norr istuin sopii erillisen vauvasupistajan kanssa käytettäväksi jo 40cm pituudesta alkaen. Ainakin meidän Volvo V70 autossa istuimen kallistusasento on kuitenkin makaavimmassakin asennossa sen verran pysty, että ihan pientä vauvaa en tähän laittaisi. Tästä syystä Sofia saa matkustaa toistaiseksi tässä, ja Minea saa käyttöön Joie Spin istuimen.  Kokeilimme kuitenkin myös Mineaa tähän istuimeen, ja pääntuen säätäminen onnistui hyvin. Minea on tällä hetkellä noin 67cm pitkä ja painaa reilu 8 kiloa. Vauvaosan kanssa istuin alkaa ehkä olla hiukan ahdas, ainakin pääntuen kohdalta, mutta ilman sitä istuin on vielä aivan liian suuri hänelle. Lisäksi turvavöiden pituus tuntui loppuvan hiukan kesken vauvaosan kanssa, etenkin kun kyseessä on hiukan isompi kokoinen vauva. Muuten Nuna Norr istuin tuntui oikein käyttökelpoiselta myös pienelle vauvalle!

Nuna Norr vs Joie Spin

Koska meillä on kokemusta kahdesta hyvin saman tyyppisestä istuimesta, koen luonnolliseksi tehdä pientä vertailua näistä istuimista keskenään. Istuimet ovat periaatteessa hyvinkin saman tyyppisiä; molemmat ovat isofix kiinnitteisiä ja 360-astetta kääntyviä turvaistuimia. Rungon muotoilu istuimissa on hiukan erilainen. Joie on enemmän kuppimallinen, kun taas Nuna on muotoilultaan hiukan avonaisempi. Lisäksi Joie Spin istuimessa lapsi voi matkustaa myös kasvot menosuuntaan, mutta on hyvä muistaa, että pienelle lapselle selkä menosuuntaan matkustaminen on jopa viisi kertaa turvallisempaa. Tästä syystä lasta kannattaisi kuljettaa mahdollisimman pitkään selkä menosuuntaan, ja siirtyä tämän jälkeen suoraan turvavyöistuimeen. Muotoilun lisäksi myös istuimien kankaissa ja pehmusteissa on hiukan eroavaisuuksia. Nuna Norr istuimen päälliset ovat hiukan laadukkaamman tuntuiset, ja patentoitu Tailor Tech memory foam sekä erittäin muhkeat vauvatyynyt tekevät istuimesta todella mukavan ja turvallisen myös pienelle vauvalle. Myös Joie Spin istuimen vastasyntyneen osat ovat kyllä erittäin hyvät ainakin oman kokemukseni perusteella! Lisäksi ainakaan omassa istuinvalinnassamme en anna kovin suurta painoarvoa vastasyntyneen kuljettamista varten suunnitelluille lisäosille, sillä meillä pienet vauvat ovat kulkeneet joka tapauksessa turvakaukalossa noin puolen vuoden ikään saakka.

 

Nuna Norr istuimessa on myös sisäänrakennetut sivutörmäyssuojat sekä jalkatuki, joka estää istuimen kippaamisen takapenkin selkänojaa vasten mahdollisessa kolaritilanteessa. Valmistajan mukaan Joie Spin istuimen pitäisi olla tämän jalkatuen puutteesta huolimatta turvallinen istuin, kunhan se on asennettuna ilman jalkatilaa. Ja ainakin meidän autossa ei käytännössä muuta asennusmahdollisuutta edes ole auton isofix kiinnikkeiden ollessa niin syvällä. Eli jalkatilaa Nuna Norr istuimessa on enemmän kuin Joiessa.

Yhteenveto

Nuna Norr istuin on erittäin laadukkaan tuntuinen, 360 astetta kääntyvä turvaistuin jossa lapsi matkustaa turvallisesti selkä menosuuntaan. Plus testi takaa ensiluokkaisen turvallisuuden ja uuden i-size standardin mukaisesti istuin on sopiva 40-105cm pituiselle lapselle. Isofix kiinnitys sekä kätevät turvallisuusindikaattorit mahdollistavat helpon asennuksen ja vähentävät väärinasennuksen riskiä. Istuin on helppokäyttöinen, mutta sen asento on ehkä hieman pystympi kuin esimerkiksi Joie Spin istuimessa.  Istuimen kankaat ovat laadukkaan tuntuiset, ja lapsen kyytiin laittaminen onnistuu todella helposti kääntyvyyden sekä kätevien turvavöiden pidikkeiden ansiosta. Kaiken kaikkiaan kyseessä on erinomaisella hinta-laatusuhteella varustettu, ensiluokkaisen turvallinen ja laadukas turvaistuin.

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *