Viimeaikoina oman blogini tähänastista ja tietenkin myös tulevaa kehitystä pohtiessa olen tullut miettineeksi että millainen on hyvä blogi. Bloggaajia ja blogeja kun on nykyään netti pullollaan, ja lukijoita sitäkin enemmän. Kuinka sitten voi määritellä hyvän blogin, kun aihealueita ja mielipiteitä tästä asiasta on enemmän kuin laki sallii? Toinen pitää tiukasti tiettyä aihealuetta edustavista kuten käsityö- ja leivontablogeista, toinen moniulotteisista lifestyleblogeista. Ja makuasioista kun ei voi oikein kiistellä. Mutta kuinka määritellä hyvä blogi niin, että määritelmä pätee lähes jokaisen blogigenren kohdalla?
Mielestäni lähestulkoon tärkein kriteeri hyvälle blogille on ulkoasu. Ulkoasun on oltava selkeä sekä visuaalinen ja sen on kuljettava käsikädessä blogin sisällön kanssa. Ulkoasusta olisi mukavaa nähdä että siihen on nähty vaivaa, eikä napattu suoraan blogiportaalin valmisteemoista. Elementit täytyy asetella selkeästi, jotta blogin selaaminen on lukijalle mieluisaa. Erilaiset välilehdet helpottavat selausta, ja niihin on helppo upottaa esimerkiksi bloggaajan esittely ja vaikkapa suosituimmat tai toivotuimmat tekstit. Mielestäni ulkoasulla on helppo tehdä vaikutus lukijoihin ja erottua joukosta edukseen. Mutta kuten kaikessa, myös tässäkin asiassa liika on aina liikaa eikä värejä ja elementtejä tule yhdistellä miten sattuu tai käyttää mielin määrin. Itse suosin vaaleita ja yksinkertaisia ulkoasuja kuvallisilla bannereilla höystettynä.
Omasta mielestäni kuvat ovat tärkeä osa blogia. Niiden on oltava laadukkaita, ja mielellään suuria. Näin herätät lukijoiden mielenkiinnon Tietenkin tätä kriteeriä ei aina puitteiden tai blogin aihealueen takia pysty täyttämään. Esimerkiksi jos kyseessä on runoblogi, voi kuvittaminen olla melkoisen haastavaa. Kuvien tekijänoikeuksien on oltava kunnossa, eli jos kuvat on lainattu jostakin on sen näyttävä.
Kuviakin tärkeämpi juttu on mielestäni oikeinkirjoitus ja kirjoitusasu. Lukuisat kirjoitusvirheet, väärinkäytetyt välimerkit sekä toistuvat hymiöt eivät usein iske lukijaan. Tekstin täytyy olla mielenkiintoista, ja erityisen kivoja ovat mielestäni blogit joissa kirjoitusasu on persoonallinen ja sanoilla on leikitelty. Tekstin määrä ei sinänsä määrittele hyvää blogia, sillä toinen saa ajatuksensa kiteytettyä helposti pieneenkin tilaan kun taas toiselta tekstiä tulee luonnostaan paljon. Älä siis stressaa tekstin määrästä ja yritä tarkoituksellisesti saada tekstiä näyttämään pidemmältä, sillä tarkoituksellisesti venytetty teksti usein toistaa itseään ja menettää kiinnostavuutensa.
Aktiivisuus on tässäkin asiassa tärkeää. Itse jaksan harvemmin seurata vain kerran muutamassa viikossa päivittyviä blogeja. Pyri siis postaamaan säännöllisesti ja vaihtelevasti. Näin sisältö pysyy mielenkiintoisena. Mieti mikä on itsellesi sopiva postaustahti, ja pyri pysymään siinä. Älä kuitenkaan yritä liikaa, sillä teennäisyys ja väkipakolla väännetyt postaukset eivät erotu edukseen.
Bloggaajan täytyy tietää mistä kirjoittaa, ja seistä sanojensa takana. Blogin aihealueen on myös oltava bloggaajaa itseään kiinnostava, sillä se välittyy lukijoille. Mikäli yrittää vääntää väkisin postauksia aiheista jotka eivät itseään kiinnosta, alkaa mennä hommasta maku. Ja jos bloggaaja ei itsekkään kiinnostu teksteistään ja niiden aiheista, miksi lukijatkaan kiinnostuisivat? On äärimmäisen tärkeää julkaista sellaisia postauksia jotka miellyttävät omaa silmää, sillä lähtökohtaisestihan voi sanoa että bloggaaja kirjoittaa tekstejä itselleen ja lukijat tulevat ikään kuin kaupan päälle. Kun itse nauttii bloggaamisesta ja on tyytyväinen kädenjälkeensä, alkavat lukijatkin varmasti kiinnostua blogistasi.
Kiva postaus! Monesta asiasta oon samaa mieltä. 🙂 Mutta kuten sanoit, blogeihinkin pätee se, että makuja on monia. Itselleni tärkeintä on selkeä ulkoasu ja hyvät kuvat.
Milla / millamainen
Kiva että joku on samaa mieltä mun kanssa! (: Ja kiitoksia sulle piristävistä kommenteistasi
Tosi hyvä postaus, oon kyllä samaa mieltä!:) Ite kiinnitän blogissa huomiota eniten sisältöön ja kirjoitustapaan!
Kiitos, ja ne on kyllä tärkeitä seikkoja kieltämättä!