|

LAPSEN TUNNETAIDOT JA NIIDEN KEHITTÄMINEN

Fanni ja suuri tunnemöykky

Tiedättekö sen tunteen, kun lapsi yhtäkkiä kesken kauppareissun hermostuu, kun ei saa syödä banaaneja ostoskärrystä tai juoksennella parkkipaikalla holtittomasti? Lopputuloksena on huutava, veltoksi heittäytyvä taapero sekä hieman nolostunut äiti. ”Koitas nyt käyttäytyä” tai ”Olehan nyt nätisti” lipsahtaa suusta kuin huomaamatta ja samalla mielessä voi pyöriä esimerkiksi seuraavanlaisia ajatuksia siitä, mitä muut kanssa-asiakkaat lapsesi käyttäytymisestä tai sinusta kasvattajana ajattelevat. Meillä asuu erittäin vahvalla tempperamentilla varustettu puolitoistavuotias taapero, joka ei aina ihan ymmärrä, että miksi ulos ei voi lähteä ilman vaatteita, tai miksi kaupassa ei saa syödä niitä banaaneja joita ei ole vielä maksettu. Pikkuhiljaa Sofian suusta on kuitenkin erinäisissä tilanteissa alkanut kuulua esimerkiksi ”minua harmittaa”, ”minua suututtaa”, tai ”minulle tuli paha mieli”. Ja tiedättekös minkä ansiosta? Tunteiden sanoittamisen sekä tunnetaitojen harjoittelun.

Fanni ja suuri tunnemöykky
 

Fanni ja suuri tunnemöykky

Tunnetaidot

Tunnetaidot ovat erittäin tärkeä osa lasten kasvatusta. Vanhemman tehtävänä on opettaa lapselle tunnetaitoja, eli tunteiden tunnistamista, nimeämistä sekä säätelyä. Mutta harmillisen usein vanhemmilla itselläänkin on tunnetaidoissa puutteita. Usein vahvasti tunteitaan näyttävä lapsi koetaan huonon kasvatuksen tulokseksi, mutta todellisuudessa lapsi ei ole kuriton, hänelle ei vain ole opetettu työkaluja tunteidensa tunnistamiseen ja hallitsemiseen. Vanhemmalle on usein helpompaa esimerkiksi lapsen voimakkaiden tunteiden aiheuttaman tunnepurkauksen keskellä reagoida lapsen ei-toivottuun käytökseen käytöksen takana olevan tunteen sijasta. Tässä kohtaa mennään metsään; vanhemman tulisi reagoida juurikin lapsen käytöksen takana olevaan tunteeseen, sanoittaa sitä lapselle ja opettaa keinoja tunteen käsittelemiseksi. Tunnetaidot tarkoittavat kaikessa yksinkertaisuudessaan sitä, että lapsi osaa nimetä ja tunnistaa omia tunteitaan, sääädellä niitä sekä toimia niiden kanssa arkipäiväisessä elämässä.

Fanni ja suuri tunnemöykky

Fanni kirjasarja tunnetaitojen tukemiseksi

Psykologit Julia Pöyhönen sekä Heidi Livingston ovat vastikään julkaisseet lapsen tunnetaitojen kehittämisen tueksi aivan ihanan Fanni-kirjasarjan, johon kuuluu kolme kirjaa sekä tunnekortit joiden avulla harjoitellaan tunnetaitoja. Fanni-norsusta ja tämän eläinystävistä kertovissa kirjoissa harjoitellaan tunnetaitoja sekä tunteiden säätelyä ja tarkastellaan näitä asioita eri näkökulmista. Kirjan alkuosasta löytyy satu, jonka aikuinen voi lukea lapselle. Lisäksi kirjasta löytyy tärkeää tietoa tunnetaidoista sekä tehtäviä aikuiselle sekä lapsen kanssa tehtäväksi. Fanni-kirjasarjan kirjojen avulla lapsi oppii tunteiden tunnistamista ja nimeämistä sekä sen, mitä tunteet ovat, mitä hyötyä niistä on ja miten niitä voi oppia ilmaisemaan rakentavalla tavalla. Pöyhönen ja Livingston ovat lasten kehitykseen ja vanhemmuuden tukemiseen erikoistuneita psykologeja ja heidän kehittämänsä Fanni-kirjasarjan tavoitteena on toimia ihmisen hyvinvoinnin pohjana toimivien tunnetaitojen opettamisen työkaluna lapsille.

Fanni ja suuri tunnemöykky

Fanni ja ihmeellinen tunnelämpömittari

Fanni ja ihmeellinen tunnelämpömittari kirja on tarkoitettu tunnesäätelyn harjoittelemiseen. Tämän kirjan avulla vanhempi voi yhdessä lapsen kanssa harjoitella tunteen voimakkuuden tunnistamista, jonka pohjalta lapsi oppii tunnesäätelyä. Kirjassa Fanni-norsu ja ystävykset huomaavat että puiston kuihtuneen kukkatarhan kukat voidaan pelastaa puiston tunnelämpötilaa säätelemällä.

Fanni ja rento laiskiainen

Fanni ja rento laiskiainen on stressin säätelyn ja rentoutumisen harjoittelemisen tueksi suunniteltu kirja, jossa Fanni-norsun ja ystävien tanssiaisten valmistelujen parissa kuluvat työntäyteiset päivät alkavat käydä raskaiksi, jonka vuoksi Fanni keksii pyytää apua puussa makaavalta laiskiaiselta joka opettaa ystävyksille rentoutumisen taidon. Vanhemmille lapsen stressin tunnistaminen voi olla hankalaa, sillä usein ei tule ajatelleeksi että lapsi kuormittuu ja stressaantuu aivan samalla tavalla kuin aikuisetkin. Kirja sekä sen lopusta löytyvät tehtävät auttavat harjoittelemaan stressin säätelyä sekä rentoutumista yhdessä lapsen kanssa.

Fanni ja suuri tunnemöykky

Fanni ja suuri tunnemöykky

Minä sain yhteistyössä Kumma-kustannuksen kanssa meille testattavaksi Fanni ja suuri tunnemöykky-kirjan, jonka avulla lapsi oppii tunteiden tunnistamista sekä nimeämistä. Kirjassa Fanni-norsu lähtee äitinsä kanssa Vinhavaaran kyläjuhliin, joissa Fanni osallistuu pallopeliin. Fannin pallot eivät kuitenkaan osu purkkiin, mikä alkaa hävettämään Fannia. Hänestä tuntuu kuin hänen vatsassaan olisi suuri, kipeä möykky. Tunnemöykky. Äidin antaman tehtävän avulla Fanni huomaa, että tunteita on paljon ja kaikkialla, eikä hän ole ainut jolla on paljon tunteita. Fanni ja suuri tunnemöykky-kirjan tarinan avulla lapsi oppii tunteiden tunnistamista sekä nimeämistä.

Lisäksi kirjan lopussa vanhemmalle tärkeää tietoa tunnetaidoista sekä konkreettisia neuvoja tunnetaitojen opettamiseksi lapselle. Tunnetaitojen kehittymistä voi tukea sanoittamalla lapsen tunteita. Lisäksi esimerkiksi tunnekuvat otimivat hyödyllisenä apuvälineenä tunnetaitojen opettelussa. Myös tämän kirjan lopusta löytyy paljon hyödyllisiä tehtäviä aikuiselle, sekä lapsen kanssa tehtäväksi. Nämä monipuoliset tehtävät opettavat tunteiden tunnistamista sekä nimeämistä ja tukevat tunnetaitojen kehittymistä.

Fanni ja suuri tunnemöykky

Arvonta!

Sain myös mahdollisuuden arpoa yhden Fanni ja suuri tunnemöykky-kirjan seuraajieni kesken. Arvontaan voit osallistua instagramissa @juttaeveliinarantanen

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *