VAUVAN VAATEHANKINNAT
Vauvan vaatteiden hankinta on yksi niistä askareista, jotka saavat odottavan äidin mielen raksuttamaan erityisesti ensimmäisen lapsen kohdalla. Muistan vieläkin, kuinka esikoisen raskausaikana uppouduin vauvan vaatehankintojen maailmaan, yrittäen ottaa selvää siitä, paljonko eri vaatekappaleita tulisi hankkia kussakin koossa ja minkä ikäisenä vauva tarvitsee mitäkin kokoa. Paljonko niitä vaatteita sitten oikein kannattaisi hankkia, ja mitä asioita olisi hyvä ottaa huomioon vaatehankintoja tehdessä?
Käytännöllisyys edellä
Kiinnitän erityistä huomiota käytännöllisyyteen vauvan vaatteissa. Itse esimerkiksi suosin kietaisubodyjen käyttöä pienten vauvojen kohdalla, sillä ne ovat helppoja pukea. Tuplanepparit puolestaan lisäävät vaatteen käyttöikää todella reilusti. Lisäksi ajattelen vaatehankinnoissa vuodenaikaa, jolloin vauva syntyy – talvivauva tarvitsee erilaisia vaatteita kuin kesävauva.
Kuinka paljon kutakin kokoa kannattaa hankkia?
Itse olen jokaisessa raskaudessa halunnut tehdä vaatehankinnat valmiiksi jo hyvissä ajoin raskausaikana. Pienen vauvan kanssa on ihanaa viettää aikaa omassa kuplassa, joten on kätevää että kotoa löytyy vaatteita muutamassa pienimmässä koossa jo valmiina. Lisäksi kun hankintojen kanssa on hyvissä ajoin liikenteessä, voi säästää myös selvää rahaa suosimalla kirpputoreja tai alennusmyyntejä. Pienimpiä vaatekokoja, eli noin koosta 50 kokoon 68 hankin noin viisi bodya sekä saman verran housuja. Ja nyt kolmen lapsen kohdalla olen myös todennut, että ainakin meillä kokojen 74-86 vaatehankintoja saa tehdä hiukan reilummin. Tässä vaiheessa usein vauva alkaa syömään kiinteitä, ja ainakin meillä on tuntunut vaatteita sotkeutuvan useampia päivässä. Lisäksi nämä isomman vauvan vaatteet ovat aika kovalla kulutuksella konttausharjoituksissa, joten niitä on tuntunut myös rehellisesti kuluvan puhki melkoinen määrä. Tämä on ollut meidän perheessä hyväksi havaittu vaatemäärä, mutta toki varmasti myös yksilöllisiä eroja on. Liikaa ei kuitenkaan kannata hankkia, sillä usein kuulee että etenkin pienimpiä vaatteita on hamstrattu raskausaikana liian suuri määrä, ja jälkikäteen on harmittanut ettei kaikkia ole oikein ehtinyt käyttämäänkään.
Esimerkiksi näillä pääset alkuun
Hankkimalla kutakuinkin tämän listan mukaan vaatteita vauvalle valmiiksi esimerkiksi koossa 50 & 56, pääset varmsati hyvin alkuun. Toki kannattaa myös ottaa huomioon vauvan mahdollinen kokoarvio, ja esimerkiksi todella pienikokoiselle vauvalle kannattaa varmastikin hankkia muutamia vielä pienempiä varmuuden vuoksi.
Kietaisubodyt 5kpl
Housut/legginssit 5kpl
Huppari tai muu paksumpi yläosa 1-2kpl
Paksumpi collegehaalari tai merinohaalari 1kpl
Pipoja vuodenajanmukaan muutama eri paksuinen
Sukkia n. 5 paria
Ohuita tumppuja sisäkäyttöön 3 paria
Pyjamat 3-5kpl
Villasukat & lapaset
Tarvittaessa toppahaalari
Tarvitseeko vauva merkkivaatteita?
Erityisesti sosiaalinen media asettaa vanhemmille tietynlaista painetta eri vanhemmuuden osa-alueilla. Kysymykset siitä, kenen vauva nukkuu parhaiten, mitä vauvalle tulisi syöttää ja millaisiin vaatteisiin hänet pukea, ovat keskeisiä keskusteluaiheita. Viime aikoina on tuntunut, että kenkäasiat ovat muodostuneet vanhemmuuden uusimmaksi trendiksi. Lasten merkkivaatteet ovat saaneet aikaan tietynlaisen buumin erityisesti kotiäitien keskuudessa. Nyt buumi on ehkä kultavuosistaan hiukan laskussa, johon varmasti vaikuttaa yleinen taloustilanne. Siitä huolimatta edelleenkikn sosiaalisessa mediassa nämä vaatteet esitellään kauniisti asetelluissa kuvissa. Kuitenkin herää kysymys: tarvitseeko vauva todella merkkivaatteita? Mielestäni tämä on jokaisen vanhemman henkilökohtainen päätös, joka ohjautuu paljolti arvovalintoihin mutta myös käytettävissä olevaan budjettiin. Kaikilla ei yksinkertaisesti ole varaa satsata merkkivaatteisiin.
On totta, että merkkivaatteet voivat usein olla laadukkaampia kuin halpaketjujen vastineet. Ne säilyvät hyväkuntoisina pidempään ja voivat siirtyä lapselta toiselle. Tämä tekee niistä myös ekologisen vaihtoehdon. Usein merkkivaatteiden tuotantoketju on ekologisempi ja eettisempi, ja kotimaisia lastenvaatemerkkejä tukemalla tuetaan suomalaista työtä.
Itse olen omalla kohdallani oppinut olemaan pihi lastenvaatteiden suhteen. Suosin käytettyjä vaatteita ja löydän kestäviä vaihtoehtoja myös ketjuliikkeistä, kuten KappAhlista ja Lindexistä. Kyllä meidän vaatekaapista löytyy myös muutamia merkkivaatteita, ja erityisesti ulkovaatteissa ostan mielelläni hieman kalliimpaa jotta vaate olisi laadukkaampi ja teknisesti parempi. Erityisesti kalliissa ulkovaatteissa arvostan sitä, että ne todella kestävät ja säilyttävät ominaisuutensa lapselta toiselle.
Tärkeintä mielestäni kuitenkin on, että jokainen tekee perheelleen sopivat valinnat lastenvaatteiden osalta. En ymmärrä yli varojen kuluttamista, ja olen törmännyt sosiaalisessa mediassa tarinoihin joissa kalliita lasten merkkivaatteita ostetaan velaksi. On tärkeää muistaa, että lasten vaatteet eivät ole hyvän vanhemmuuden mittari. Jokainen perhe voi tehdä valintojaan omien arvojensa, taloudellisen tilanteensa ja käytännöllisyyden pohjalta.