SYNNYTYSTOIVELISTA
Synnytystoivelista on tärkeä työkalu synnytykseen valmistautumisessa. Omalla kohdallani synnytys alkaa olla jo niin lähellä, että tämän päiväisellä neuvolakäynnillä neuvolasta kehoitettiin täyttämään synnytyssuunnitelma tiedoksi synnytyssairaalaan. Ainakin Kymenlaakson alueella ollaan viime vuosina siirrytty sähköiseen synnytyssuunnitelmaan, mikä on valtavan kätevää.
Kun tarkastelen aiempia synnytyksiäni, huomaan että itselleni taitaa olla varsin tyypillistä, että raskaudet menevät yli lasketun ajan. Olen siis jo etukäteen hyvin valmistautunut samaan myös tämän neljännen raskauden osalta. Esikoinen saapui maailmaan pitkittyneen monen päivän latenssivaiheen ja 27 tunnin synnytyksen jälkeen raskausviikolla 40+4. Keskimmäinen puolestaan ilahdutti meitä saapumalla raskausviikolla 41+1, ja synnytys kesti tuolloin kahdeksan tuntia. Kuopuksen synnytyskokemus oli täydellinen; synnytys käynnistyi raskausviikolla 41+4 ja synnytys kesti ehkä viitisen tuntia. Nyt neljännen raskauden ollessa loppusuoralla, ajattelen tulevaa synnytystä luottavaisena. Vaikka raskausaika onkin kulunut nopeasti ja hyvin, tiedostan alitajuisesti lähestyvän synnytyksen.
Synnytystoivelista eli synnytysuunnitelma
Synnytystoivelistan laatiminen on hyvä tapa ilmaista omia toiveita ja odotuksia synnytyksen suhteen. Synnytyksen edessä ainakin itse vaivun niin sanottuun synnytyskuplaan, jolloin omien toiveiden sanoittaminen voi tuntua haastavalta. Synnytyssairaalan henkilökunta ei myöskään pysty lukemaan ajatuksia, ja itse ainakin näen synnytyksen erittäin merkittävänä kokemuksena jonka aikana toivon tulevani kuulluksi ja nähdyksi. Synnytystoivelistan voi tehdä joko sähköiseen järjestelmään tai perinteisesti paperille, ja se voi sisältää monia eri elementtejä. Ensimmäiseksi on tärkeää huomioida, että synnytystoivelistaa ei tule nähdä ehdottomana suunnitelmana, vaan enemmänkin ohjenuorana, joka voi auttaa hoitohenkilökuntaa ymmärtämään odottajan toiveita. Synnytykseen liittyy monia ennakoimattomia tekijöitä, ja on tärkeää olla valmis joustamaan tilanteen vaatiessa. Huolellinen valmistautuminen myös auttaa omasta mielestäni tässä.
Yksi keskeinen osa synnytystoivelistaa on kivunlievitys. Ja se onkin varmasti onnistuneen synnytyksen näkökulmasta yksi merkittävimmistä tekijöistä. Synnytystoivelistassa voit ilmaista, millaisia kivunlievitysmenetelmiä toivot kokevasi. Synnytyksessä käytettyjä kivunlievitysmenetelmiä on niin lääkkeellisiä kuin lääkkeettömiäkin. Lääkkeellisiä kivunlievityksiä ovat esimerkiksi ilokaasu, epiduraali sekä paikallispuudutukset. Lääkkeettömiä kivunlievitysmenetelmiä puolestaan ovat esimerkiksi vesi (suihku tai amme), gua sha, akupunktio, aqua rakkulat, tenslaite sekä erilaiset hieronta- ja rentoutumismenetelmät. On hyvä ottaa huomioon, että mieltymykset voivat muuttua tilanteen mukaan, joten itse ainakin susoittelen lämpimästi jättämään tilaa myös joustavuudelle jotta synnytyskokemus olisi mahdollisimman mukava.
Synnytykseen liittyvät erityistoiveet, kuten musiikki, valaistus, kommunikaatioon liittyvät toiveet tai ponnistusvaiheeseen liittyvät toiveet voivat myös olla osa synnytystoivelistaa. Voit ilmaista myös näkemyksesi synnytyksen kulusta, kuten halutessasi mahdollisimman luonnollisen synnytyksen tai toiveesi välttää tarpeetonta lääkitystä.
Kotiutumiseen liittyvät toiveet voivat myös sisältyä synnytystoivelistalle. Esimerkiksi voit ilmaista toiveesi polikliinisesta synnytyksestä, joka mahdollistaisi kotiutumisen suoraan synnytyssalista lyhyen tarkkailujakson jälkeen.
Tärkeää on kirjoittaa synnytystoivelistaa selkeällä ja positiivisella tavalla, ilmaisten toiveet ystävällisesti ja kunnioittavasti. Toivelistassa voi myös mainita, että olet avoin keskustelemaan toiveista hoitohenkilökunnan kanssa, jotta yhteistyö synnytyksen aikana sujuisi mahdollisimman hyvin. Synnytystoivelistan avulla voit aktiivisesti osallistua synnytyksesi suunnitteluun ja ilmaista, millainen synnytyskokemus olisi sinulle mahdollisimman positiivinen.
Oma synnytystoivelistani
Omaan synnytystoivelistaani olen kirjannut pääasiassa kivunlievitykseen liittyviä seikkoja. Olen aiemmissa synnytyksissäni kokenut sekä lääkkeellisen, että lääkkeettömän synnytyksen ja tällä kertaa toivon lääkkeetöntä synnytystä. Toivon pääseväni ammeeseen jo avautumisvaiheessa, ja lisäksi toiveissani on vesisynnytys. Tämän lisäksi toiveissani on polikliininen synnytys, jonka kirjasin myös synnytyssuunnitelmaani. Suunnitelma polikliinisestä synnytyksestä tulee tehdä jo raskausaikana neuvolan kanssa riittävän seurannan varmistamiseksi. Mikäli jostain syystä polikliininen synnytys ei ole mahdollinen, toivon kuitenkin nopeaa kotiutumista. Muuten itselläni ei ole erityisempiä toiveita synnytyksen suhteen. Olen tosin etukäteen miettinyt myös synnytysvalokuvauksen mahdollisuutta, joten voi olla että kirjaan myös jo synnytystoivelistaan tiedon mahdollisen valokuvaajan läsnäolosta.
On todella hienoa lukea, kuinka olet ottanut aktiivisen roolin synnytyksen suunnittelussa ja valmistautumisessa luomalla synnytystoivelistan. Tämä osoittaa, kuinka tärkeänä pidät synnytyskokemuksen henkilökohtaista ja positiivista luonnetta. Erityisesti pidän ajatuksestasi lääkkeettömästä synnytyksestä ja vesisynnytyksen mahdollisuudesta, mikä voi tarjota luonnollisen ja rauhoittavan ympäristön tähän merkitykselliseen tapahtumaan. Myös polikliinisen synnytyksen toiveesi ja mahdollinen nopea kotiutuminen korostavat haluasi säilyttää synnytyskokemuksen mahdollisimman omannäköisenäsi ja mukautuvana. On myös ihailtavaa, että olet avoin joustavuudelle, mikä on tärkeää synnytyksen kaltaisessa ennakoimattomassa tapahtumassa. Toivotan sinulle voimia, onnea ja kaunista synnytyskokemusta, joka vastaa toiveitasi ja tarpeitasi mahdollisimman hyvin.
Kiitoksia paljon kommentistasi! Itselleni on juurikin tärkeää, että saan luotua synnytyskokemuksesta itselleni mahdollisimman mieluisan ja oman näköisen.