SYNNYTYKSESTÄ PALAUTUMINEN – MISSÄ MENNÄÄN NYT
Postaus sisältää affiliate linkin
Synnytyksestä on kulunut nyt hiukan reilu kaksi kuukautta, ja myös neuvolan jälkitarkastus on takana. Miten palautuminen synnytyksestä on edistynyt nyt kolmannella kerralla, ja onko jotain mitä ehkä tekisin toisin? Kuinka jälkitarkastus sujui, ja onko palautumisessa tullut mitään mutkia matkaan?
Lue myös: SYNNYTYKSESTÄ PALAUTUMINEN = PUDOTETUT KILOT?
Ensimmäiset viikot synnytyksen jälkeen
Ensimmäiset viikot synnytyksen jälkeen tuntuvat hyvin kaukaisilta, vaikka synnytyksestä ei ole vielä edes kolmea kuukautta. Omalla kohdallani synnytykset ovat aina sujuneet hyvin, ja myös tämän meidän kolmannen lapsen synnytys oli säännöllinen ja sekä synnytys että raskausaika sujuivat suhteellisen vaivattomasti. Synnytyksessä ei ollut suurempia komplikaatioita, enkä esimerkiksi tarvinnut lainkaan tikkejä. Myös synnytyksestä palautuminen lähti hyvin käyntiin, vaikka kotiutumisen jälkeen ensimmäisen vuorokauden olinkin hieman huonovointinen. Tarkalleen en tiedä mistä tämä huonovointisuus johtui, mutta luulen sen johtuneen joko siitä, että rauta-arvoni olivat hieman alhaiset ennen synnytystä ja lisäksi menetin jonkin verran verta synnytyksessä. Tämä yhdistettynä mataliin verenpaineisiini sekä kotiutumisen myötä lisääntyneeseen jalkeilla oloon voisi selittää tätä huonovointisuutta. Tai sitten syömässäni noutopitsassa oli jotakin vikaa, mene ja tiedä. Niin tai näin niin heti tämän pahoinvoinnin helpotettua olin jalkeilla ja aloitin myös varovaisesti vaunulenkkeilyn. Ensimmäiset päivät ja viikot synnytyksen jälkeen keskityin lähinnä rentoon ulkoiluun lasten kanssa ja huolehdin riittävästä levosta sekä ravinnosta.
Myös lantionpohjan lihasten tunnistamisharjoitukset aloitin pian synnytyksen jälkeen, sillä etenkin nyt kolmannen raskauden kohdalla otin etukäteen paljon selvää lantionpohjan kuntouttamiseen liittyvistä asioista, sillä lantionpohjan lihakset yhdessä muun syvän keskivartalon lihaksiston kanssa kannattelevat keskivartaloa ja näin ollen ovat keskeisessä asemassa esimerkiksi vatsalihasten erkauman kannalta. Halusin siis huolehtia keskivartalon riittävästä palautumisesta ja tuesta, jotta pääsen palaamaan turvallisesti esimerkiksi juoksun ja raskaampien kuntosaliliikkeiden kuten kyykyn ja maastavedon pariin synnytyksen jälkeen.
Treeneihin palaaminen
Ensimmäiset kotitreenit tein ehkä kaksi viikkoa synnytyksen jälkeen, vaikka melkoisen lyhyitä ja kevyitä ne harjoitukset toki olivat. Ensimmäisen salitreenin taisin tehdä kaksi-kolme viikkoa synnytyksen jälkeen. En missään nimessä ajattele salille palaamista synnytyksen jälkeen minkään sortin kilpajuoksuna, ja itsekin olisin varmasti saanut nämä kevyet, palautumista tukevat treenit tehtyä aivan yhtä hyvin myös kotona. Oman mieleni kannalta oli kuitenkin ihanaa, että salille lähteminen oli mahdollista ja näin sain pienen hengähdystauon ja hetken omaa aikaa.
Neuvolan jälkitarkastus
Neuvolan jälkitarkastus tehdään ainakin täällä päin usein samaan aikaan vauvan kahden kuukauden neuvolakäynnin yhteydessä. Omalla kohdallani jokaisen synnytyksen jälkeen on tainnut olla ainoastaan terveydenhoitajan tekemä jälkitarkastus, mutta tiedän myös tapauksia joissa jälkitarkastuksen tekee tai on tehnyt lääkäri. Neuvolan jälkitarkastuksen sisältö ja taso tuntuu myös olevan hiukan vaihteleva. Esimerkiksi omalla kohdallani vatsalihasten erkauman tilanne on tutkittu vain yhden synnytyksen jälkeen. Muuten neuvot ovat olleet varsin yleislaatuisia ”kaikkea mikä ei tunnu pahalta voi tehdä vapaasti” tasoisia. Ja näinhän olen sitten suurinpiirtein toiminutkin, vaikka tuolla vinkillä voidaankin pahimmassa tapauksessa mennä varsin metsään. Mikäli on tottunut liikkumaan verenmaku suussa, voi käsitys siitä mikä ”tuntuu pahalta” olla varsin eri kuin vaikka ihmisellä joka ei ole harrastanut minkäänlaista liikuntaa. En nyt kuitenkaan syytä tästä neuvolaa tai Suomen terveydenhuoltoa, on vain täysin mahdotonta että neuvolan terveydenhoitajalla olisi osaamista tai resursseja tehdä syväanalyysia jokaisen äidin palautumisen tilasta ja erityisesti keskivartalon toimivuudesta eri aktiviteettien aikana.
Missä mennään nyt?
Kuten sanottu, on synnytyksestä nyt kulunut hiukan yli kaksi kuukautta ja neuvolan jälkitarkastuskin on takanapäin. Siltä saralta siis raskausaika on ikään kuin taputeltu ja taakse jäänyttä aikaa. Tiedostan kuitenkin, että palautuminen on yhä kesken vaikka oma olo onkin varsin toimintakykyinen. Kestää aikaa, että keskivartalon lihaksisto ja hallinta palautuu samalle tasolle kuin ennen raskautta. En pidä myöskään ajatusmaailmasta, jossa synnytyksestä palautumista mitataan pudotetuilla kiloilla. Omalla kohdallani paino palautui pian samalle tasolle kuin ennen synnytystä, mutta kehon koostumus on varmasti hiukan eri. Ja toki myös hormonitoiminta tekee osansa siinä, että kroppa tuntuu jollain tavalla hiukan pehmeämmältä kuin ennen raskautta. Pääpiirteittäin koen kuitenkin olevani tyytyväinen palautumiseeni tällä hetkellä, ja odotan jo innolla esimerkiksi kevättä ja sitä, että pääsen kunnolla takaisin kovempien treenien ja juoksun pariin.
Tekisinkö jotain toisin?
Oma palautumiseni on aina sujunut kivasti, ja olen myös aktiivisesti yrittänyt ottaa selvää ja etsiä tietoa synnytyksestä palautumisesta. Tiedän mikä on vatsalihasten erkauma ja koen osaavani arvioida sen palautumista ja keskivartalon tukea jollain tasolla itsekin. Nyt kolmannella kerralla olen kuitenkin päättänyt mennä myös äitiysfysioterapeutin vastaanotolle tutkituttamaan palautumiseni tilaa ja hakemaan juuri omalle keholleni sopivat täsmävinkit palautumisen tueksi. Ja jos jotain tekisin toisin, niin ehkä olisin ottanut tämän asiakseni jo aiemmin. Ehkä mahdollisesti jo ensimmäisen tai toisen synnytyksen jälkeen, tai viimeistään nyt kolmannella kerralla vaikka ennen liikunnan aloittamista synnytyksen jälkeen. Tai miksei vaikka jo raskausaikana, tuskin siitä haittaakaan olisi ollut.
Apua treeneihin synnytyksen jälkeen
Mikäli olet raskaana, tai vastikään synnyttänyt ja treenaaminen on lähellä sydäntäsi niin aihe varmasti herättää monenlaisia ajatuksia, kysymyksiä ja ehkä epävarmuuttakin. Haluan kuitenkin muistuttaa, ettei aiheen kanssa kannata jäädä yksin, vaan ammattilaisen apua on saatavilla! Palaudu synnytyksestä verkkovalmennus on äitiysfysioterapeuttien suunnittelema valmennus, jonka tavoitteena on tukea synnytyksestä palautumista ja auttaa äitejä turvallisesti takaisin liikunnan pariin.
Palaudu synnytyksestä peruskurssi sopii sinulle, joka haluat edistää palautumistasi ja treenata lantionpohjan ja keskivartalon syvät lihakset kuntoon turvallisesti. Nousujohteinen ohjelma sopii aloitettavaksi heti synnytyksen jälkeen.
Kohti kovempaa treeniä jatkokurssi sopii äideille, joilla synnytyksestä on kulunut jo hieman enemmän aikaa. Kurssi sopii parhaiten käytäväksi noin 6kk-1,5v synnytyksen jälkeen, mikäli olet palautunut nopeasti ja harjoittanut jo lantionpohjan ja keskivartalon lihaksia ahkerasti voit aloittaa kurssin jo 4kk synnytyksestä. Kurssi auttaa sinua palaamaan raskaampien harjoitusten pariin turvallisesti.
Koodilla ”juttaeveliina” saat 10% alennuksen molemmista valmennuksista.