|

LASTEN VÄLIKAUSIVAATTEET

Lasten välikausivaatteet

Sulava lumi, ihana keväinen auringonpaiste sekä kuralätäköt ovat varma kevään merkki. Ja lapsiperheessä se tarkoittaa iänikuista kausivaaterumbaa, jippii! Tässä postauksessa esittelen meidän lasten välikausivaatteet sekä annan omat vinkkini välikausivaatteiden hankintaan. Mitä kannattaa ottaa huomioon välikausivaatteiden hankinnassa? Minkälaiset välikausikengät on hyvät? Mitä eroa on kuorihaalarilla ja softshellhaalarilla?

Lue myös: TAAPERON VÄLIKAUSIVAATTEET & TAAPERON VÄLIKAUSIVAATTEET PART 2

Haalarit & takit

Haalareissa ja takeissa olen pyrkinyt tekemään hankintoja, jotka ovat sekä toimivia, kestäviä että hyvän näköisiä ja muutenkin mahdollisimman käytännöllisiä. Koska välikausivaatteiden käyttöikä vuositasolla on varsin pitkä, olen myös onnistunut hyvin kierrättämään isomman lapsen vanhoja välikausivaatteita ja -kenkiä pienemmälle lapselle, ja ne ovat edelleen kahden lapsen käytön jälkeen hyvinkin käyttökelpoisia. Suosittelen siis välikausivaatteiden hankinnassa satsaamaan hiukan laatuun, ja kiinnittämään huomiota vaatteiden teknisiin ominaisuuksiin kuten vedenpitävyyteen. Välikausivaatteita liikkuu myös hyvinkin edulliseen hintaan kirpputoreilla, joten kannattaa ehdottomasti tarkistaa tarjonta siltä osin!

Lasten välikausivaatteet

Mitä eroa on kuorihaalarilla ja softshellhaalarilla?

Useimmiten lasten välikausivaatehankinnoissa esiin nouseva kysymys tuntuu olevan: ”mitä eroa on kuorihaalarilla ja softshellhaalarilla?”. Yksinkertaistettuna materiaali. Kuorihaalari on usein hyvinkin vedenpitävä, ja esimerkiksi kaupungissa asuessa pelkällä laadukkaalla kuorihaalarilla pääsee myös märilläkin keleillä todella pitkälle, eikä kurahaalareita välttämättä tarvita erikseen ollenkaan. Itse kuitenkin koen, että maalla asuessa on keväällä ja syksyllä joka paikka kauan todella kuraisessa kunnossa, joten kurahaalari on meille ehdoton. Kuorihaalari on hyvin ohut, joten se on varsin monikäyttöinen sillä lämpimällä säällä sitä voi käyttää sellaisenaan, ja kylmemmällä ilmalla alle voi lisätä sään mukaan lämmittäviä kerroksia. Softshellhaalari on materiaaliltaan hieman paksumpaa, toisten mielestä jopa hiostavaa eikä sen vedenpitävyys usein yllä aivan kuorihaalareiden tasolle. Softshellhaalari on mielestäni hyvä vaihtoehto viileämmälle ilmalle, mikäli ei erityisemmin nauti kerrospukeutumisesta. Ja passiviisemmassa ulkoilussa, kuten pyöränistuimen kyydissä istuessa softshellhaalari on ollut alkukeväästä nappivalinta!
Lasten välikausivaatteet
Lasten välikausivaatteet
Lasten välikausivaatteet

Takki ja housut, vai haalari?

Meiltä löytyy käytöstä kummaltakin lapselta useampi haalari, sekä lisäksi ns. ”parempaan menoon” eli lähinnä kauppareissuille ja muuhun autoiluun siistimpi Kulingin kuoritakki. Kuoritakin mukana samassa setissä tuli Kulingin windfleecetakki, joka on siis eräänlaista fleecemateriaalia joka kuitenkin pitää myös tuulta. Nämä windfleecetakit ovat osoittautuneet varsin monikäyttöisiksi, koska ne sopivat hyvin käytettäväksi rattaissa lämpöpussissa, takin tai haalarin alla lämmikkeenä tai ihan sellaisenaan. Kätevää! Omassa arjessani olen todennut parhaaksi, että joka säälle löytyy omat tamineet. Ihan vain siitä syystä, että vihaan rimpuilevien lasten kerrospukemista. Ja lisäksi ulkoillaan todella paljon, joten on hyvä että vaatekertoja on useampi, koska niitä kastuu päivän mittaan.

Yhteenvetona siis molemmilta lapsilta löytyy kuorihaalari (Sofialla Kuling, Minealla Reima), softshellhaalari (NameIt), sekä kuoritakit (Kuling). Ja kurakeleille tietysti kurahaalarit, Minealla on fleecevuorellinen haalari ja Sofialla vuoreton jota sitten kerrostetaan tarvittaessa villahaalarilla. Lisäksi Sofia on viime aikoina ollut kovin innokas auttamaan isäänsä erilaisissa traktorihommissa, joten niitä varten olen hankkinut kirpparilta erikseen vaatteet, joiden likaantuminen esimerkiksi öljyyn ei haittaa.

Lasten välikausivaatteet
Lasten välikausivaatteet
Lasten välikausivaatteet

Kengät

Kenkinä olemme käyttäneet useampana syksynä sekä keväänä Reiman Patter kenkiä. Toki nykyään olen hieman viisaampi, ja tiedostan etteivät ne ehkä ergonomialtaan ole parhaat mahdolliset, mutta koska meillä ne nyt on hankittuna, käytämme niitä ja sitten nykyisten kenkien jäätyä pieneksi harkitsemme ehkä seuraavia kenkiä hieman tarkemmin suosituksiin peilaten. Lisäksi meiltä löytyy kumisaappaat, jotka ovat molemmilla lapsilla vuorelliset. Minean kumisaappaat ovat villavuorelliset, ja hankittu aikoinaan Sofialle Viron maatalousnäyttelystä. Suomesta en vastaavia ole bongannut vielä, harmi! Sofian saappaat ovat keinotekoisesta materiaalista valmistetulla vuorella varustetut Reiman kumisaappaat. Molemmat saappaat ovat todella kevyet, mikä on tietysti hyvä asia.

Välikausikenkien hankinnassa olen kiinnittänyt pääasiassa huomiota kengän oikeaan kokoon sekä teknisiin ominaisuuksiin, eli vedenpitävyyteen. Olen varsin tarkka siitä, että meidän lapset eivät kulje liian pienissä kengissä, koska se voi aiheuttaa ongelmia kasvavan lapsen jalalle. Lisäksi haluan, että kengissä on jonkinlainen säätömahdollisuus jolloin kengät istuvat mahdollisimman hyvin.

Uusien suositusten mukaan lasten kenkien tulisi olla mahdollisimman joustavat ja taipuisat pohjasta, sekä muotoilultaan sellaiset, että varpaille on hyvin tilaa. Lisäksi niissä tulisi olla säätömahdollisuus, kuten nauhat tai tarrat, eikä kantakorkoa saisi juurikaan olla.  Lisäksi kenkien hankintaa varten kannattaa lapsen jalka mitata tarkasti seisottamalla lapsi illalla sukat jalassa paperin päälle ja piirtämällä jalan ääriviivat. Ole tarkkana, että lapsi seisoo tasaisesti molemmilla jaloilla kun mittaat jalan. Voit leikata tämän jalan kuvan irti, ja ottaa sen mukaan kenkäkaupoille jolloin voit arvioida kengän sopivuutta helposti leikkamasi kuvan avulla, eikä sinun välttämättä tarvitse sovittaa useita kenkäpareja vastahakoiselle lapselle. Ennen lopullista valintaa kengät kannattaa kuitenkin sovittaa. Lisäksi lapsen jalka tulisi mitata muutenkin säännöllisesti, mielellään 1-2 kuukauden välein ja tarkistaa kengän sopivuus. Sopiva käyntivara isomman lapsen kengässä (n. koko 23 eteenpäin) on 1,2cm, lisäksi uusia kenkiä hankkiessa tähän kannattaa lisätä kasvuvara n. 0,5cm (talvikengissä 0,7cm).

Lisää tietoa hyvien kenkien ominaisuuksista löydät täältä!

Lasten välikausivaatteet
Lasten välikausivaatteet

Asusteet

Välikausivaatteissa tärkeimmät asusteet ovat pipot sekä hanskat. Itse olen kylmemmillä säillä tykännyt Gugguun sekä Metsolan puuvillaisista asusteista, ehkä vielä erityisesti enemmän Metsolan asusteista. Lisäksi kannattaa hankkia lämpimämmille säille trikoopipo, tai vaikka parikin eri paksuista. Hanskoissa olemme suosineet Reiman sekä Jesper Juniorin Jonathan hanskoja. Hanskoissa tärkein ominaisuus on vedenpitävyys. Lisäksi kurakeleille kannattaa hankkia kurahanskat, itse olen tykännyt fleecevuorella varustetuista kurahanskoista.

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *