KESKIMÄÄRÄISET RUOKAMENOT KUUKAUDESSA – MITÄ OSTIN KAUPASTA JA MITÄ MEILLÄ SYÖDÄÄN?
Yksi lasten mukanaan tuoma, väistämättä edessä oleva asia on ruokamenojen selkeä kasvu. Kun syöjien määrä lisääntyy, lisääntyy väistämättä myös ruokaan käytettävän rahan määrä. Mutta paljonko on nelihenkisen perheen keskimääräiset ruokamenot kuukaudessa? Mitä me ostamme kaupasta, ja minkälaisia periaatteita minulla on ruokakaupassa käymisen suhteen? Mitkä ovat meidän perheen suosikki arkiruokia?
Näin pidän ruokamenot kurissa – periaatteeni kaupassa asioinnin suhteen
Minulle on vuosien saatossa muodostunut muutama tapa, joista pidän kiinni kaupassa käydessäni. Osa näistä periaatteista on muodostunut siksi, että olen todennut niiden auttavan minua säästämään ruokamenoissa. Osa puolestaan tukee arvojani terveellisistä elintavoista, ja lisäävät omaa hyvinvointiani. Ensinnäkin; pyrin tekemään isommat ruokaostokset 1-2 kertaa viikossa. Yksi iso kauppareissu on yleensä tavoitteeni, aina siihen ei ihan päästä, ja tämä riippuu hyvin paljon esimerkiksi kauppareissun ajoituksesta. Pääsääntöisesti sanoisin kuitenkin, että meillä käydään kaupassa noin 5-6 päivän välein. Ison kauppareissun avulla säästän paitsi aikaa (ja hieman myös omia hermojani, lasten kanssa kaupassa käyminen kun ei aina suju kuten oppikirjoissa..), säästän myös rahaa sillä näin minimoin heräteostokset.
Lisäksi vältän kauppaan menemistä nälkäisenä, koska ensinnäkin perheen pienimmillä nälkäkiukku on vielä pahempi kuin itselläni, ja sen lisäksi nälkäisenä niitä heräteostoksia tulee usein tehtyä enemmän kuin tavallisesti. Kerään kotona kauppalistaa puhelimeni muistiinpanoihin, ja lisään sinne aina tuotteet kun huomaan niiden olevan lopussa. Lapsiperhearki on tehnyt minusta siinä mielessä hajamielisen, että ilman tätä listaa en välttämättä muista kaikkea. Lisäksi mikäli minulla on mielessä jokin tietty ruoka jota haluan tehdä, lisään myös sen raaka-aineet listaan. En kuitenkaan suunnittele kovinkaan tarkkaa ruokalistaa yleensä etukäteen, vaan ostan kaupasta usein melko samat perus proteiininlähteet joista sitten vaihdellen valmistan ruokaa kotona. Lisäksi pyrin hyödyntämään parhaani mukaan satokauden hedelmät ja vihannekset, sekä kauppojen vaihtuvat tarjoukset etenkin lihojen ja kalojen kohdalla.
Kaupassa elintarvikkeita valitessani kiinnitän erityistä huomiota tuotteiden kilohintaan. Tämä on asia, jota esimerkiksi puolisoni ei koskaan suhteemme alkuvaiheessa huomioinut. Lisäksi varsinkin välipalojen ja aamupalojen suhteen valitsen tuotteita, jotka eivät sisällä lisättyä sokeria. En koe tarpeelliseksi syöttää esimerkiksi lapsille aamupalalla sokeroitua mysliä tai muroja, vaan pyrin sekä omassa että lasten ruokavaliossa tekemään hyviä valintoja. Nämä pienet, hyvät valinnat kun usein ovat koko ruokavaliokokonaisuuden pohja. Kun perusta on kunnossa, ja ruokavalio on pääosin terveellinen ja monipuolinen, mahtuu mukaan myös satunnaisia herkkuja.
Lue myös: MAISTUVA KATKARAPURISOTTO
Mitä ostamme kaupasta?
Varmasti jokaisella perheellä on ne omat suosikkituotteensa, jotka kaupasta aina valikoituvat mukaan. Meidän perheellä on muutamia suosikkituotteita, joiden pohjalta kauppaostokset yleensä rakentuvat. Ja näitä raaka-aineita on aina oltava jääkaapissa! Meidän arkiruoka koostuu yksinkertaisista, monipuolisista raaka-aineista. Kuten sanottu, pyrin tekemään ruokaa kerralla useammaksi päiväksi. Suosimme paljon esimerkiksi erilaisia keittoruokia sekä pastoja, koska ne ovat erityisesti minun ja lasten suosikkeja. Myös uuniruoat, kuten makaronilaatikon eri variaatiot sekä lasagne maistuvat hyvin.
-
- Banaanit ja muut hedelmät. Erityisesti banaanit ovat meidän suosikkeja.
- Monipuolisesti erilaisia vihanneksia, vähintään kuitenkin salaattia, tomaattia, kurkkua, porkkanaa sekä perunaa.
- Raejuustoa
- Maitorahkaa, proteiinirahkaa tai proteiinivanukkaita
- Sokeritonta mehukeittoa
- Sokeritonta jugurttia
- 4% ruokakermaa
- Tomaattimurskaa
- Ikaffe kahvimaitoa
- Rasvatonta UHT maitoa (pinaattikeittoon)
- Pastaa
- Kaurahiutaleita
- Kananmunia
- Leipää, erityisesti suosimme kauraleipää
- Leivän päällisiä
- Lisäksi pakastimesta löytyy aina kasviksia, marjoja sekä lihoja
Paljonko on meidän perheen keskimääräiset ruokamenot kuukaudessa?
Meidän perheessä ruokaan käytetään mielestäni kuukausitasolla suhteellisen paljon rahaa. Tähän vaikuttaa ensinnäkin se, että hyvä ja terveellinen ruoka on asia, johon mielellämme panostamme. Lisäksi meidän perheen neljästä perheenjäsenestä kolme syö päivittäin kaikki ateriat kotona, mikä luonnollisesti hieman nostaa ruokakustannuksia verrattuna esimerkiksi tilanteeseen, jossa lapset söisivät päivän viidestä ateriasta kolme päiväkodissa. Tällä kertaa meidän ruokaostokset maksoivat 115,06€, ja arvioisin näiden riittävän meille noin viideksi päiväksi. Ruokaostoksiin sisältyi yli 2 kiloa lohta, jota en joka kauppareissulla osta. Toisaalta puolestaan en ostanut muita lihoja, koska niitä meillä oli jo pakastimessa. Karkeasti arvioituna sanoisin, että meidän nelihenkisen perheen keskimääräiset ruokamenot ovat kuukaudessa n. 500€. Tähän sisältyy myös esimerkiksi kaikki hygieniatarvikkeet, vaipat, wc-paperit ynnä muut tarvikkeet joita ostamme päivittäistavarakaupasta. Asioimme pääasiassa Citymarketissa sekä Prismassa. Lihat ostamme pääasiassa Prismasta, ja käymmekin siellä n. 1-2 kertaa kuukaudessa ostamassa isomman määrän lihaa pakastimeen. Muuten hoidamme isommat kauppaostokset Citymarketissa, ja satunnaisia täydennyksiä haemme esimerkiksi Lidlistä ja S-marketista.
Mitä sain 115,06 eurolla?
Viinirypäleitä
Banaania
Manoa
Appelsiineja
Jääsalaattia
Purjoa
Kurkkua
Parsakaalia
Perunoita
Prokkanoita
Bataattia
Sitruunaa
Tilliä
Basilikaa
Ruusukaalia
Miniluumutomaatteja
Tomaattia
Chiliä
Kananmunia
2 pussia Pastaa
Sämpyläjauhoja
Kuivahiivaa
2 purkkia Kahvimaitoa
1 purkki rasvatonta UHT maitoa
Reissumies tosi tummaa
Vaasan maukkaat jyväviipaleet
Fazer ruis puikula
Taika kaura paahtoleipää
2 pakettia riisikakkuja
Levitettä
Kalkkunaleikettä
Juustoa
2 pussia Mozzarellaa
Salaattijuustoa
2 pakettia tuorejuustoa
Broileripekonia
2,1kg lohta
Sokeroimatonta vadelmakeittoa
4 purkkia Pirkka Proteiinivanukasta
3 purkkia maitorahkaa
Maustamatonta juurttia
4 litraa sokeroimatonta luonnonjugurttia
2 purkkia kevyt kermaviiliä
2 pakettia raejuustoa
Valio sokeriton luonnonjugurtti
Lue myös: TERVEELLISET VÄLIPALAVAIHTOEHDOT KIIREISEEN ARKEEN – 30 VINKKIÄ
Ja mitä ostamistani aineksista valmistuu?
-
- Jauheliha-pekonivuokaa (pekonit, pasta ja tuorejuusto, jauheliha pakkasesta.)
- Bataattisosekeittoa (Bataatti, porkkana & chili)
- Lohikeittoa (Lohi, parsakaali, peruna, porkkana, tilli)
- Savulohipastaa (Lohi, tuorejuusto, pasta, tilli, sitruuna)
Ja koska pyrin valmistamaan ruokaa aina useammaksi päiväksi kerrallaan, riittää näistä ruoka-aineksista meille hieman reiluksi viikoksi. Aamu- ja välipalatarvikkeita, hedelmiä, sekä vihanneksia varmasti tullaan täydentämään kuitenkin.
Seuraa minua myös instagramissa!
Teillä ei käytetä maitoa?
Joo meillä ei maitoa oikeastaan juoda, muuten maitotuotteita kyllä kuluu päivittäin reilusti ?