KEHON MUUTOKSET RASKAUSAIKANA
Raskausaika tuo tullessaan monenlaisia tunteita, ajatuksia ja kokemuksia. Yksi näistä on kehon muutokset, joita väistämättä tapahtuu. Kehon muutokset ja painonnousu raskausaikana herättää usein monenlaisia tunteita ja ajatuksia odottavassa äidissä. On tärkeää muistaa, että kehomme muutokset ovat luonnollinen osa tätä matkaa, ja niiden hyväksyminen voi olla avain oman hyvinvoinnin ylläpitämiseen.
Painonnousu raskausaikana
Tärkeintä on muistaa, että jokainen raskaus on yksilöllinen ja samoin on myös painonnousu. Geenit, hormonitoiminta, elintavat ja kehon oma reagointi raskauteen vaikuttavat siihen kuinka paljon painoa kertyy. Tärkeintä on kuunnella omaa kehoa ja tehdä valintoja, jotka tukevat omaa hyvinvointia. Painonnousu koostuu monista tekijöistä, kuten lapsen painosta, lapsivedestä, rintojen kasvusta, nesteestä, istukasta ja myös kehon rasvasta.
Painon jakautuminen (lähde: vau.fi):
Lapsi: n. 3,6 kg
Lapsivesi: n. 0,8 kg
Rinnat: n. 0,4 kg
Neste kudoksissa: n. 1,2 kg
Istukka: n. 0,6 kg
Verimäärä: n. 1,2 kg
Rasva: n. 3,5 kg
Yhteensä: n. 12,3 kg
Painonnousu ei tapahdu tasaisesti läpi raskauden. Usein sanotaan, että ensimmäisen kolmanneksen aikana paino ei välttämättä nouse paljoa. Jokainen raskaus on kuitenkin erilainen, ja omat kokemukset voivat vaihdella suuresti. Painonnousu voi olla voimakkainta raskauden puolivälin jälkeen, kun vauva kasvaa nopeasti ja lisäenergian tarve kasvaa. On tärkeää kuunnella omaa kehoa ja tehdä valintoja, jotka tukevat sekä äidin että vauvan hyvinvointia.
Oman kehon muutokset
Kun mietin jokaista omaa raskausaikaani, huomaan, että jokainen raskaus on ollut hiukan erilainen. Ensimmäisellä kerralla olin reilusti ylipainoinen, mutta liikunnan avulla ja terveellisillä elintavoilla onnistuin pitämään painon nousun maltillisena. Eli käytännössä raskauskiloja ei tullut laisinkaan, mikä oli ylipainoni huomioon ottaen ihan hyvä asia. Toisen raskauden kohdalla elämäntilanteeni oli muutoksessa, ja liikunta väheni. Vaikka paino nousi enemmän, päätin olla syyllistämättä itseäni ja luottaa siihen, että löydän liikunnan ilon uudelleen synnytyksen jälkeen – ja niin tapahtuikin. Kolmannella kerralla liikunta oli suurempi osa arkeani, ja painonnousu oli kohtuullista. Nyt neljännen kerran kohdalla kehon muutosten ja painonnousun puolesta tilanne on aika vastaava kuin kolmannessakin raskaudessa. Olen pystynyt liikkumaan aktiivisesti läpi raskauden, eikä kehon muutokset muutenkaan tunnu enää niin radikaaleilta tai merkityksellisiltä kuin esimerkiksi ensimmäisessä raskaudessa.
Miltä muuttuva keho tuntuu?
Muuttuva keho raskauden aikana voi tuoda mukanaan monenlaisia tunteita. On varmasti vähintäänkin normaalia, että välillä on päiviä kun olo tuntuu kaikkea muuta kuin hehkeältä. Muuttuva keho ja kasvava vatsa saattaa tuntua kömpelöltä. On kuitenkin tärkeää muistaa, että keho tekee uskomatonta työtä kantaessaan sisällään uutta elämää. Vaikka muutokset saattavat tuntua haastavilta, ne ovat osa prosessia joka päättyy maailman ihmeellisimpään asiaan – omaan lapseen.
Omalla kohdallani nyt neljännellä kerralla kehon muutokset tuntuvat aika tutuilta. Kasvava vatsa on ihana, ja nautin raskaudesta. Painonnousua en rehellisesti ole juurikaan seurannut, neuvolassa sitä toki seurataan säännöllisesti ja se riittää. Tällä hetkellä paino on noussut ehkä noin yhdeksän kiloa.
Ruokailu ja liikunta – tukea hyvinvointiin
Oman hyvinvoinnin tukemiseksi raskausaikana on oleellista kiinnittää huomiota ruokailuun ja liikuntaan. Terveellinen ja monipuolinen ruokavalio auttaa myös pitämään painonnousun kohtuullisena samalla huolehtien siitä, että äidille ja vauvalle saadaan tarvittavat ravintoaineet. Liikunta on myös hyödyllistä fyysisen kunnon ylläpitämiseksi ja monien vaivojen ennaltaehkäisemiseksi.
Muista itsemyötätunto!
Raskausaika on ainutlaatuista, ja tuo väistämättään mukana myös kehon muutoksia. Haluaisin kuitenkin muistuttaa, että vaikka muuttuva keho voi toisinaan aiheuttaa ristiriitaisiakin ajatuksia, on kyse lopulta todella lyhyestä ajasta. Ja raskausajan jälkeenkin on enemmän kuin normaalia, että keho ei ole samanlainen kuin ennen raskautta. Keho on käynyt läpi valtavan muutoksen, ja luonut jotain aivan uskomatonta. Tärkeintä olisi muistaa ainakin yrittää kohdella itseään rakkaudella ja hyväksynnällä. Jokainen keho on erilainen, ja jokainen raskaus on ainutlaatuinen tarina. Muutokset eivät määrittele arvoamme, vaan ne ovat osa matkaa. Ota vastaan kehosi muutokset rakkaudella ja itsemyötätunnolla – olet ansainnut sen.