raskaus

VAUVAN TARVIKKEET – MITÄ KANNATTAA HANKKIA & MITÄ EI?

Vauvan tarvikkeet

Raskausaikana on tärkeää hankkia joitakin tarpeellisia tarvikkeita tulevalle vauvalle. Perusasioilla pääsee jo hyvin pitkälle, mutta silti itselläni ainakin etenkin ensimmäisen lapsen kanssa oli pää hieman pyörällä vauvan hankintojen kanssa. Nyt, kun meille on tulossa jo toinen lapsi, koen olevani jo huomattavasti enemmän perillä vauvan tarvikkeista sekä tarpeellisista hankinnoista. Ajattelinkin nyt listata omien kokemuksieni perusteella tärkeimmät & turhimmat hankinnat vauvalle, sekä kertoa hieman mitä itse haluaisin vielä mahdollisesti hankkia!

Lue myös: Vauvan tarvikkeet – hyödykkeet & turhakkeet
Hankintoja vauvalle

Näitä suosittelen

 • Kunnolliset vaunut. Tätä asiaa liputin jo aiemmassa samaa aihetta käsittelevässä postauksessa, mutta halusin mainita asian uudelleen. Hyvät vaunut etenkin näin maalla asuvana on äärimmäisen tärkeät, jotta lenkkeily vauvan kanssa sujuu helposti ja mukavasti. Meiltä löytyy tällä hetkellä Emmaljunga City Crossit sekä tulevaa vauvaa varten hankimme tuplarattaiksi Emmaljunga Double Viking vaunut. Kokemuksia Emmaljunga Double Vikingeistä tulee blogin puolelle heti, kunhan päästään testailemaan!
 • Kunnollinen, uutena ostettu turvakaukalo sekä turvaistuin. Suosittelen ehdottomasti perehtymään tähän aiheeseen, sillä näissä on niin paljon asioita joita kannattaa ottaa huomioon. Itse olemme suosineet Joien sekä Axkidin istumia, joita voin lämpimästi suositella. Ja suosittelen myös ostamaan turvaistuimen ehdottomasti uutena sekä varmistamaan sen sopivuuden omaan autoon ja omalle lapselle, jotta autossa matkustaminen on varmasti turvallista. Turvaistuin asioista löytyy kattavasti tietoa esimerkiksi turvaistuin blogista sekä facebookin ryhmästä nimeltä Turvaistuimet / bilbarnstolar.
 • Kantoreppu Meiltä löytyy Tula Explore kantoreppu, joka on ergonominen kantoreppu, jossa on portaaton säätö jolloin reppu sopii hyvin myös vastasyntyneelle. Lisäksi tällä repulla pystyy kantamaan vauvaa myös kasvot menosuuntaan.
 • Kietaisubodyt. Ehdottomasti parhaan mallinen body pienelle vauvalle, kun vaatetta ei tarvitse vetää pään yli.
 • Hyvät imetysliivit. Ei varsinaisesti vauvan tarvike, mutta äitiyteen liittyvä kuitenkin. Varsinaisia suosituksia kunnollisista imetysliiveistä ei ole antaa, mutta ihan kelpoja perus liivejä löytyy ainakin H&M:ltä.
 • Liivinsuojat. Äitiystarvike tämäkin, mutta näitä kannattaa hankkia! Sitä maitoa tulee alkuvaiheessa aika reilusti, ja ilman näitä olisin itse ainakin ollut pulassa.
 • Travel system. Meillä oli esikoisella käytössä Recaro Privia turvakaukalo sekä saman merkin rattaat ja tällä hetkellä meiltä löytyy Joie Litetrax 4 Air matkarattaat sekä vauvalle Joie i-gemm turvakaukalo. Kaukalo käy matkarattaisiin kiinni ilman erillisiä adaptereita, joten esimerkiksi kauppareissulla kaukalon voi vaan kätevästi nostaa rattaisiin kiinni. Lisäksi kaukalo käy Maxi Cosi-merkin kaukalolle suunniteltujen adaptereiden avulla kiinni myös emmaljungan rattaisiin, tosi näppärää!
 • Kantoliina. Nämä ovat vielä itsellenikin aika uusi tuttavuus, sillä hankin ensimmäiset kantoliinani vasta tänä keväänä. Kyseessä ovat Yaron Chrys Contra sekä Broken Twill liinat, joista ensimmäistä olenkin käyttänyt jo ahkerasti Sofian kanssa. Erityisesti raskausmahan kanssa taaperon kantaminen on huomattavasti mukavampaa liinan kuin repun kanssa, ja uskon että kantoliina pääsee kovaan käyttöön myös tulevan pienokaisen kanssa. Mikäli kantoliinat kiinnostaa, suosittelen liittymään facebookissa kantoliinat ja reput – kysy ja keskustele nimiseen ryhmään josta löytyy kattavasti tietoa erilaisista vaihtoehdoista.
 • Tuttinauha. Todella hyödyllinen kapistus, tutit kun tuppaa hukkumaan yllättävänkin helposti.
 • Kunnollinen itkuhälytin. Meiltä löytyy CAPiDi Babyselfie itkuhälytin, jossa on todella kestävä akku ja pitkä 800m kantama. Ihan huippu keksintö, päivittäin käytössä edelleenkin!
 • Kunnollinen reunapehmuste. Pienen vauvan kanssa ei ihan niin must, mutta ainakin meillä Sofia alkoi hieman kasvettuaan kolistelemaan päätään pinnasängyn reunoihin oikein urakalla, ja sitten luonnollisesti heräsi jatkuvaan kopsahteluun.
 • Syöttötuoli & mahdolliset lisäosat. Meillä oli Sofialla heti vastasyntyneestä saakka käytössä klassinen Stokke Tripp Trapp-syöttötuoli sekä siihen sopiva newborn set. Ja tämän puolesta todellakin liputan, ihan huippu! Etenkin kun Sofian vauva-aika asuttiin rintamamiestalossa, jossa lattian rajassa oli sen verran vetoisaa ettei vauvaa viitsinyt sinne sitteriin laittaa. Ja muutenkin oli todella ihanaa, että pikkuinen oli esimerkiksi meidän syödessä samalla tasolla. Myös tulevalle vauvalle on hankittu oma Tripp Trapp tuoli, tätä voin suositella!
 • Petite Cherie lämpöpussi. Meillä oli rattaissa viime talvena käytössä tämä, ja olisin kyllä ehdottomasti hankkinut tämän aiemmin jos olisin tajunnut kuinka lämmin kyseinen pussi oikeasti on!
 • EZPZ-ruokailualustat. Nämäkään eivät ole todellakaan välttämättömiä, ja tulevat käyttöön vasta n. puolen vuoden iässä. Meillä sormiruokailevan vauvan kanssa nämä oli ihan ykkösjuttu!
 • Kunnollinen sadesuoja. Itse ainakin ulkoilen todella paljon, myös sadesäällä. Kunnollinen sadesuoja oli siis ehdoton hankinta, ja meiltä löytyy Emmaljungan oma sadesuoja.
 • Rintapumppu. Tämäkään ei ole pakollinen hankinta, mutta itse koin käteväksi. Rintapumpun ansiosta sain pumpattua maitoa Sofialle varastoon, ja tämän ansiosta pääsin esimerkiksi käymään rauhassa kuntosalilla. Meille kun siunaantui hyvin nälkäinen vauva, jolla kerkesi usein jopa minun tunnin kestävän treenini aikana iskeä nälkä.
 • Hoitopöytä. Tosi monesti kuulee, että hoitopöytän on turha hankinta ja jää nopesti käyttämättä. Meillä hoitopöytä oli käytössä todella pitkään, ja lisäksi kun käytimme hoitopöytänä Ikean lipastoa, on sille ollut käyttöä myös myöhemminkin.

 

Hankintoja vauvalle

Näitä en suosittele

 • Sitteri. Meillä esikoisen kanssa sitteri jäi tosi vähälle käytölle, sillä meiltä löytyy Tripp Trapp syöttötuoliin sopiva newborn set. Lisäksi Sofia ei varsinaisemmin viihtynyt sitterissä, mutta uskon kuitenkin että toisen lapsen syntyessä näinkin lyhellä ikäerolla sitteri tulee jatkossa olemaan enemmän käytössä. Ja ymmärrän kyllä todella hyvin, että joillakin perheillä sitteri on todellinen arjen pelastus!
 • Mobile. Meiltä löytyy todella kaunis, musiikkia soittava mobile jonka saa pinnasänkyyn kiinnitettyä. Onhan se tosi nätti, mutta ei oikein nukuttamistarkoituksessa toimiva. Tämän olisi siis kyllä voinut hyvin jättää myös ostamatta.
 • Untuvapussi turvakaukaloon. Meillä oli Sofian vauva-aikana lainassa turvakaukaloon tarkoitettu untuvapussi, mikä ei ainakaan meillä ollut erityisen kätevä. Untuvatäytteen vuoksi pussi oli ihan älyttömän kuuma, eikä sen takia kovinkaan käytännöllinen.
 • Potkuhousut. Eli siis terälliset housut, joiden kanssa sukkia ei tarvita. Meillä nämä ei olleet oikein mieluisia, ja vähätkin potkuhousut joita meiltä löytyi jäi kyllä kaappiin pölyttymään. Koin itse kätevämmäksi sukat+housut yhdistelmän.
 • Bumbo. Eli siis vauvoille suunniteltu, eräänlainen pottamainen istuin. Vauvauinnissa ehkä kätevä, mutta itse kyllä pärjäsin erinomaisesti ilmankin.
 • Sinkkivoide. Tätä meiltä löytyi jostain syystä valmiiksi ennen vauvan syntymää, eikä taidettu käyttää kertaakaan.
 • Talkki. Sama homma myös talkin kanssa, ei päässyt käyttöön.
 • Hyppykeinu. Meiltä ei kotoa tätä löydy, enkä näe mitään tarvetta myöskään hankkia. Hyppykeinu ei ole vauvalle kovin ergonominen vaihtoehto ainakaan pidemmän päälle, ja voi aiheuttaa esimerkiksi varvistelua josta voi olla vaikeaa päästä eroon kävelyyn opettelemisvaiheessa.

Vauvan tarvikkeet

Näitä harkitsen

 • Baby Björn sitteri. Meiltä löytyy ystävältä saatu Chicco sitteri, mutta salaa hiukan haaveilen kaikkien suosittelemasta Baby Björn sitteristä joka ainakin omasta mielestäni vaikuttaisi vauvalle mukavammalta vaihtoehdolta. Vielä en kyllä tämän hankintaan ole sortunut, sillä meiltä tosiaan löytyy jo ihan toimiva perussitteri.
 • Kaukalopussi. En suosittele-listassa mainitsin untuvapussin, mutta nyt etenkin kun syksyllä/talvella puettavana on vauvan lisäksi alle kaksi vuotias taapero, olen pohtinut jonkin hiukan kevyemmän pussin hankkimista autoreissuja helpottamaan. Olisihan se nyt kätevää, kun ei tarvitsisi molempia pukea. En vaan todellakaan oikein tiedä, mikä olisi meidän tarpeisiin sopiva, untuvapussia kevyempi vaihtoehto.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

×